przepis na wegańską zupę krem z dyni, batata i czerwonej soczewicy
Ta zupa krem to świetny pomysł na pożywny, rozgrzewający posiłek w te chłodne dni. Połączenie dyni i słodkiego batata razem z mleczkiem kokosowym idealnie pasuje do imbiru i kurkumy, a dodatek soczewicy zwiększa wartość odżywczą zupy i jest źródłem białka.
Zupę krem robi się bardzo szybko i nie wymaga ona wcześniejszego przygotowania wywaru. Jest to bardzo dobra opcja dla zabieganych osób, które nie mogą lub nie lubią poświęcać dużo czasu na gotowanie.
Przygotowanie tego przepisu zajmuje 10 minut, a następnie 35 minut gotowania, które nie wymaga od nas żadnej uwagi.


Przepis na wegańską zupę krem z dyni
Urządzenia
- blender ręczny
Składniki
- 1 dynia piżmowa lub hokkaido około 1 kg dyni ze skórką
- 1 batat około 300 g
- 1 cebula
- 1 biała część pora
- 100 g suchej soczewicy czerwonej
- 200 ml mleczka kokosowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka soli do smaku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 l wody lub wywaru warzywnego
Przygotowanie
- Cebulę i pora pokrój drobno i podsmaż na łyżce oleju kokosowego - zrób to w garnku, w którym potem będzie gotowała się zupa
- Dodaj do garnka pokrojonego batata i dynię - dynię piżmową należy obrać ze skórki, natomiast dynię hokkaido można ugotować razem ze skórką
- Warzywa zalej około 1 litrem wody - tak aby wszystkie były pod jej powierzchnią
- Dodaj przepłukaną pod bieżącą wodą czerwoną soczewicę i 3 ząbki czosnku
- Gotuj przez około 35-45 minut, aż dynia i batat będą miękkie
- Pod koniec gotowania dodaj przyprawy (sól do smaku, sos sojowy, imbir oraz kurkumę) oraz mleczko kokosowe
- Zblenduj zupę na gładką konsystencję i ponownie zagotuj
- Podawaj z pestkami dyni, świeżymi ulubionymi ziołami lub dodatkiem surowego oleju, np. lnianego lub oliwy z oliwek