złote mleko

złote mleko

Złote mleko – brzmi niepozornie, ale pod tą piękną nazwą kryje się szereg zdrowotnych i leczniczych właściwości. Napój ten często jest też nazywany płynnym złotem, ale jest też znany pod nieco prostszą nazwą – mleko z kurkumą. Niezależnie od tego, jak to mleko nazywamy, jego właściwości pozostają takie same, a jest ich naprawdę wiele.

Czego dowiesz się z tego artykułu?

  • Co to jest złote mleko?

  • Jak przygotować złote mleko?

  • Jakie są właściwości złotego mleka?

  • Jak przygotować pastę z kurkumy?

  • Kto może pić złote mleko?

WŁAŚCIWOŚCI ZŁOTEGO MLEKA

  • ma właściwości rozgrzewające,
  • wspomaga naturalną odporność,
  • działa przeciwzapalnie,
  • leczy przeziębienie, katar, zwalcza infekcje,
  • ma działanie antybakteryjne,
  • działanie przeciwnowotworowe,
  • działanie przeciwbólowe ,
  • wspomaga pracę wątroby, oczyszcza organizm,
  • uspokaja,
  • jest bogate w przeciwutleniacze,
  • dzięki kurkuminie ma działanie antydepresyjne,
  • poprawia pamięć,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • skutecznie wspomaga walkę z grzybami Candida,
  • dba o układ sercowo-naczyniowy,
  • reguluje pracę układu pokarmowego,
  • ma działanie relaksujące, rozluźniające, ułatwia zasypianie.
Kurkuma - właściwości i zastosowanie | greenmenu.pl

Działanie złotego mleka

Złote mleko swoje cudowne właściwości zawdzięcza głównie kurkumie. Można ją suplementować, dodawać do przeróżnych dań, wyciskać z niej sok albo spożywać w formie złotego mleka.

W tym ostatnim kurkumę znajdziemy pod postacią pasty z kurkumy, którą najlepiej samodzielnie wykonać w domu. Dlaczego taka pasta jest lepsza i czym różni się od przyprawy w proszku?

Według ajurwedy kurkuma gotowana w wodzie co najmniej 8 minut uwalnia swoje zdrowotne właściwości (a musicie wiedzieć, że kurkuma wykazuje około 600 zdolności potencjalnie  terapeutycznych).

Kolejnym “sekretem”, o którym być może już słyszeliście, jest dodawanie pieprzu do dań, napojów i suplementów z kurkumy. Piperyna w nim zawarta gwarantuje lepsze wykorzystanie i wzmocnienie działania kurkumy, a przede wszystkim lepsze jej wchłanianie przez nasz organizm.

Jeśli jesteście zainteresowani tym tematem, na blogu jest osobny wpis poświęcony kurkumie i jej właściwościom. (klik)

Złote mleko to napój, który przypadnie do gustu niemal każdemu (przynajmniej taką mam nadzieję!). Jest słodki, można go doprawić korzennymi przyprawami lub masłem orzechowym. Do tego ma piękny kolor. Z powodzeniem może zastąpić kakao, zwłaszcza te instant, których skład zazwyczaj zajmuje pół opakowania, a jego podstawą jest cukier.

ZŁOTE MLEKO – DLA KOGO?

Oficjalne informacje mówią, że kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować z lekarzem kwestię spożywania kurkumy w dużych ilościach, a złote mleko powinny pić dzieci dopiero powyżej 3 roku życia. Jednak znam wiele osób, które podawały złote mleko młodszym dzieciom jak i same spożywały to mleko w ciąży. Decyzję do podjęcia pozostawiam każdemu z osobna, warto też skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Kolejną kwestią wartą omówienia jest alergia na kurkumę. Jest to bardzo rzadka, jednak wciąż występująca wśród ludzi alergia. Jeśli nigdy wcześniej nie spożywaliście kurkumy, zróbcie sobie test/próbę uczuleniową. Zacznijcie od małych ilości, następnie stopniowo te ilości zwiększając, aż będziecie mieć pewność, że kurkuma jest dla Was w pełni bezpieczna.

PRZEPIS NA ZŁOTE MLEKO

Pasta z kurkumy

Złote mleko z kurkumą - przepis i właściwości | greenmenu.pl

Pasta z kurkumy może być wykorzystywana nie tylko w przepisie na złote mleko, można ją również dodać do sosów, smoothie, wypieków (np. chlebka bananowego), do owsianki albo zup. Jeżeli przygotowujecie pastę z przeznaczeniem do wszystkich rodzajów dań (np. do dań słonych, w których niekoniecznie chcecie czuć cynamon), pomińcie tę przyprawę. Jeśli pastę zamierzacie używać tylko do złotego mleka, warto go dodać, ponieważ jest to fajny rozgrzewający dodatek smakowy.

SKŁADNIKI

• 3 łyżki ekologicznej kurkumy
• ½ szklanki wody
• 3 szczypty pieprzu
• łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE

• W garnku wymieszaj wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu co najmniej 8 minut, aż pasta stanie się gęsta.
• Pastę przechowuj w słoiku lub szklanym pojemniku (koniecznie nie plastikowy) w lodówce, maksymalnie 3 tygodnie.
• Tak przygotowana pasta starczy na 7-8 szklanek złotego mleka.

Złote mleko

SKŁADNIKI

• 250ml mleka roślinnego
• łyżeczka pasty z kurkumy
• łyżeczka miodu
• odrobina suszonego imbiru
• łyżeczka masła klarowanego lub np. oleju z migdałów, orzechów włoskich
• ulubione korzenne przyprawy, np. kardamon, goździki, cynamon

PRZYGOTOWANIE

• Mleko roślinne podgrzej, ale nie gotuj. Napój powinien mieć temperaturę w sam raz do picia – około 35 stopni, aby miód nie stracił swoich cennych właściwości.
• Do mleka dodaj pozostałe składniki.
• Dokładnie wymieszaj aż miód się rozpuści.