przepis na zielone bułki ze szpinakiem BLW
Zielone bułki to idealny pomysł na wykorzystanie mrożonego szpinaku. Dzięki niemu są one bardzo miękkie i wilgotne, bez dodatku żadnego oleju.
Oprócz tego zielony kolor może zachęcić tak zwanych “niejadków” do spróbowania, być może nawet do polubienia szpinaku?
Z przepisu można upiec aż 9 bułek – wiem, że przy rozszerzaniu diety taka ilość jest niepotrzebna, ale te bułki można także mrozić! Wychodzę z założenia, że jak brudzić ręce to raz a dobrze, dlatego lubię przy okazji jednego bałaganu w kuchni przygotować ich większą ilość.
Bułki świetnie smakują z domowym hummusem, jednak przygotowując go dla dzieci, należy pamiętać o pominięciu soli i pieprzu.

Przepis na zielone bułki ze szpinakiem BLW
Pyszne i miękkie bułki orkiszowe bez soli, z dodatkiem szpinaku i siemienia lnianego
Urządzenia
- piekarnik
- robot kuchenny (opcjonalnie, do wyrabiania ciasta)
Składniki
- 250 g mrożonego szpinaku około 8 kostek
- 500 g mąki orkiszowej lub żytniej jasnej
- 200 ml mleka roślinnego
- 7 g suszonych drożdży
- 1 łyżka siemienia lnianego
Przygotowanie
- Dzień przed pieczeniem wyjmij szpinak z zamrażarki - w dniu pieczenia musi być rozmrożony
- W misce umieść mąkę, rozmrożony szpinak, drożdże, siemię lniane i napój roślinny (można zastąpić wodą)
- Ugniataj ciasto przez około 8 minut (najlepiej użyć miksera/robota)
- Kiedy ciasto będzie dobrze zagniecione, odstaw je do wyrośnięcia na około 3 godziny
- Po 3 godzinach wyrastania wyjmij ciasto na oprószony mąką blat
- Uformuj 9 bułek, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni
- W międzyczasie odstaw uformowane bułki na 30 minut do wyrośnięcia
- Piecz 20 minut w 200 stopniach
Notatki
Bułki można z powodzeniem mrozić!
