przepis na zielone bułki ze szpinakiem BLW

Zielone bułki to idealny pomysł na wykorzystanie mrożonego szpinaku. Dzięki niemu są one bardzo miękkie i wilgotne, bez dodatku żadnego oleju.

Oprócz tego zielony kolor może zachęcić tak zwanych “niejadków” do spróbowania, być może nawet do polubienia szpinaku?

Z przepisu można upiec aż 9 bułek – wiem, że przy rozszerzaniu diety taka ilość jest niepotrzebna, ale te bułki można także mrozić! Wychodzę z założenia, że jak brudzić ręce to raz a dobrze, dlatego lubię przy okazji jednego bałaganu w kuchni przygotować ich większą ilość.

Bułki świetnie smakują z domowym hummusem, jednak przygotowując go dla dzieci, należy pamiętać o pominięciu soli i pieprzu.

Przepis BLW - zielone bułki ze szpinakiem | greenmenu.pl

Przepis na zielone bułki ze szpinakiem BLW

greenmenu
Pyszne i miękkie bułki orkiszowe bez soli, z dodatkiem szpinaku i siemienia lnianego
Prep Time 15 minutes
DODATKOWY CZAS WYRASTANIA 3 hours 30 minutes
Course łatwe
Cuisine bez laktozy, dla dzieci, wegańskie
Servings 9 sztuk

Equipment

  • piekarnik
  • robot kuchenny (opcjonalnie, do wyrabiania ciasta)

Ingredients
  

  • 250 g mrożonego szpinaku około 8 kostek
  • 500 g mąki orkiszowej lub żytniej jasnej
  • 200 ml mleka roślinnego
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka siemienia lnianego

Instructions
 

  • Dzień przed pieczeniem wyjmij szpinak z zamrażarki - w dniu pieczenia musi być rozmrożony
  • W misce umieść mąkę, rozmrożony szpinak, drożdże, siemię lniane i napój roślinny (można zastąpić wodą)
  • Ugniataj ciasto przez około 8 minut (najlepiej użyć miksera/robota)
  • Kiedy ciasto będzie dobrze zagniecione, odstaw je do wyrośnięcia na około 3 godziny
  • Po 3 godzinach wyrastania wyjmij ciasto na oprószony mąką blat
  • Uformuj 9 bułek, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni
  • W międzyczasie odstaw uformowane bułki na 30 minut do wyrośnięcia
  • Piecz 20 minut w 200 stopniach

Notes

Bułki można z powodzeniem mrozić!
Przepis BLW - zielone bułki ze szpinakiem | greenmenu.pl