przepis na bagietkę zapiekaną z kozim serem i burakiem

Ten przepis to trochę inny pomysł na “zwykłe” zapiekanki. Ja uwielbiam je robić ze świeżych ciabat lub bagietek, ale jest to też fajny sposób na reanimację starszego, suchego pieczywa.

Świetnie sprawdzą się tutaj moje domowe zaplatane bagietki.

Połączenie buraka i koziego sera nie jest niczym odkrywczym, ale dodatek smażonych pieczarek z sosem sojowym i lekko gorzka, świeża rukola nadają tym zapiekankom naprawdę fajnego smaku w oryginalnej, nowej odsłonie.

Zapiekanki z burakiem kozim serem i pieczarkami | greenmenu.pl

Przepis na bagietki zapiekane z kozim serem i burakiem

greenmenu
Czas Przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 7 minutes
Stopień trudności bardzo łatwe, szybkie
Kuchnia obiady, śniadania i kolacje
Porcje 2

Urządzenia

  • piekarnik
  • patelnia

Składniki
  

  • 2 bakietki lub ciabaty
  • 2 ugotowane lub upieczone buraki
  • 100 g koziego sera
  • 2 garści rukoli
  • 4 pieczarki
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
 

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni
  • Bagietki lub ciabaty przekrój na pół i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • Na wierzch bagietki ułóż buraki pokrojone na cienkie plastry
  • Na buraki wyłóż pokrojony w plastry kozi ser
  • Tak przygotowane bagietki piecz w 180 stopniach przez około 7 minut, aż ser się roztopi i lekko przypiecze
  • W międzyczasie na patelni rozgrzej łyżkę oliwy
  • Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w cienkie plastry
  • Smaż na rogrzanym tłuszczu przez około 5 minut
  • Pod koniec smażenia dodaj dwie łyżki sosu sojowego i dopraw solą i pieprzem do smaku
  • Upieczone bagietki wyjmij z piekarnika
  • Wyłóż na wierzch przygotowane na patelni pieczarki
  • Na samej górze połóż liście rukoli
Zapiekanki z burakiem kozim serem i pieczarkami | greenmenu.pl