przepis na wegańskie pancakes z dynią

Tutaj znajdziecie puree z dyni hokkaido, które będzie potrzebne do wykonania tych placków.

Pancakes z tego przepisu to fajny pomysł na wykorzystanie dyni. Dodatek cynamonu i jabłka sprawia, że placki wychodzą słodkie pomimo braku cukru, a w środku mają piękny pomarańczowy kolor.

Stos takich naleśników polany syropem klonowym i z orzechami włoskimi to naprawdę pyszne jesienno-zimowe śniadanie lub kolację.

Same pancakes to również dobry posiłek dla dzieci i maluchów podczas rozszerzania diety.

Wegańskie pancakes z puree z dyni - przepis | greenmenu.pl

Przepis na wegańskie pancakes z puree z dyni

greenmenu
Czas Przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Stopień trudności łatwe, szybkie
Kuchnia bez laktozy, dla dzieci, śniadania i kolacje, wegańskie
Porcje 14 pancakes

Urządzenia

  • patelnia

Składniki
  

  • 1 szklanka puree z dyni z około połowy dyni - przepis na puree znajdziesz w kategorii "przepisy"
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie
 

  • Puree z dyni przygotuj wcześniej - powinno być ostudzone (puree robi się prosto - pieczemy dynię hokkaido razem ze skórką przez 35 minut w 180 stopniach i gotowe. Potem wystarczy zblendować)
  • W jednej misce umieść puree z dyni, pokrojone jabłko, mleko, olej kokosowy, cynamon i ocet jabłkowy
  • Zblenduj wszystko na gładką masę
  • W osobnej misce wymieszaj mąki i proszek do pieczenia
  • Powoli, małymi porcjami, dodawaj mieszankę mąk do miski z pozostałymi składnikami
  • Mieszaj bardzo powoli, aby masa pozostała puszysta
  • Smaż na suchej patelni, na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony

Notatki

Pancakes najlepiej smakują z syropem klonowym i orzechami włoskimi.
Wegańskie pancakes z puree z dyni - przepis | greenmenu.pl