przepis na wegańskie pancakes z dynią
Tutaj znajdziecie puree z dyni hokkaido, które będzie potrzebne do wykonania tych placków.
Pancakes z tego przepisu to fajny pomysł na wykorzystanie dyni. Dodatek cynamonu i jabłka sprawia, że placki wychodzą słodkie pomimo braku cukru, a w środku mają piękny pomarańczowy kolor.
Stos takich naleśników polany syropem klonowym i z orzechami włoskimi to naprawdę pyszne jesienno-zimowe śniadanie lub kolację.
Same pancakes to również dobry posiłek dla dzieci i maluchów podczas rozszerzania diety.

Przepis na wegańskie pancakes z puree z dyni
Urządzenia
- patelnia
Składniki
- 1 szklanka puree z dyni z około połowy dyni - przepis na puree znajdziesz w kategorii "przepisy"
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 3 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie
- Puree z dyni przygotuj wcześniej - powinno być ostudzone (puree robi się prosto - pieczemy dynię hokkaido razem ze skórką przez 35 minut w 180 stopniach i gotowe. Potem wystarczy zblendować)
- W jednej misce umieść puree z dyni, pokrojone jabłko, mleko, olej kokosowy, cynamon i ocet jabłkowy
- Zblenduj wszystko na gładką masę
- W osobnej misce wymieszaj mąki i proszek do pieczenia
- Powoli, małymi porcjami, dodawaj mieszankę mąk do miski z pozostałymi składnikami
- Mieszaj bardzo powoli, aby masa pozostała puszysta
- Smaż na suchej patelni, na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony
Notatki
Pancakes najlepiej smakują z syropem klonowym i orzechami włoskimi.
