przepis na wegańskie gofry owsiane

Przepis na te gofry jest bardzo prosty, a do jego wykonania potrzebne są zaledwie 3 składniki – banan, płatki owsiane i mleczko kokosowe.

Ciasto jest gęste i łatwo się nakłada, a gofry wychodzą bardzo chrupiące.

Jedynym warunkiem jest odpowiednie pieczenie – gofrownica musi być bardzo dobrze rozgrzana (u mnie na “piątkę” w 6 stopniowej skali), a do gofrów podczas pieczenia nie wolno zaglądać. Po kilku minutach, kiedy gofry są już gotowe, trzeba je bardzo ostrożnie wyjąć, a następnie dać im odpocząć minutę na kratce.

Po wyjęciu z gofrownicy są miękkie, jednak po minucie studzenia nabierają niezwykłej chrupkości.

Gofry owsiane z 3 składników - wegańskie | greenmenu.pl
Gofry owsiane z 3 składników - wegańskie | greenmenu.pl

Owsiane gofry wegańskie

greenmenu
Pyszne 3 - składnikowe gofry wegańskie.
Czas Przygotowania 3 minutes
Czas gotowania 7 minutes
Czas całkowity 20 minutes
Stopień trudności łatwe
Kuchnia bez laktozy, śniadania i kolacje, wegańskie
Porcje 6 sztuk

Urządzenia

  • gofrownica
  • blender (ręczny lub kielichowy)

Składniki
  

  • 6 łyżek płatków owsianych można użyć bezglutenowych płatków
  • 1 sztuka banan
  • 100 ml mleczka kokosowego 100ml = około 10 łyżek
  • 150 ml wrzącej wody do zalania płatków owsianych

Przygotowanie
 

  • Wsyp do miski płatki owsiane i zalej je gorącą wodą, wymieszaj i odstaw
  • Płatki powinny w przeciągu minuty wchłonąć całą wodę i staną się klejące
  • Dodaj płatków dodaj banana i mleczko kokosowe
  • Blenduj wszystko na gładką masę
  • Jeśli nie masz blendera - rozgnieć banana widelcem i połącz z płatkami i mleczkiem
  • Smaż w dobrze rozgrzanej gofrownicy przez 7 minut
  • Studź minutę na kratce

Notatki

Gofry po wyjęciu z gofrownicy są miękkie, należy je ostrożnie wyjąć i przełożyć na kratkę  do wystudzenia.
Po 1 minucie stają się bardzo chrupiące i są gotowe do jedzenia.

Jeżeli “znacie” swoją gofrownicę i wiecie, że zazwyczaj przywiera ciasto, można ją delikatnie wysmarować cienką warstwą oleju kokosowego lub masła klarowanego, jeśli danie nie musi być wegańskie.

Najlepiej zrobić to pędzelkiem, aby warstwa tłuszczu była jak najcieńsza.

Gofry owsiane z 3 składników - wegańskie | greenmenu.pl