przepis na wegańskie gofry owsiane
Przepis na te gofry jest bardzo prosty, a do jego wykonania potrzebne są zaledwie 3 składniki – banan, płatki owsiane i mleczko kokosowe.
Ciasto jest gęste i łatwo się nakłada, a gofry wychodzą bardzo chrupiące.
Jedynym warunkiem jest odpowiednie pieczenie – gofrownica musi być bardzo dobrze rozgrzana (u mnie na “piątkę” w 6 stopniowej skali), a do gofrów podczas pieczenia nie wolno zaglądać. Po kilku minutach, kiedy gofry są już gotowe, trzeba je bardzo ostrożnie wyjąć, a następnie dać im odpocząć minutę na kratce.
Po wyjęciu z gofrownicy są miękkie, jednak po minucie studzenia nabierają niezwykłej chrupkości.


Owsiane gofry wegańskie
Urządzenia
- gofrownica
- blender (ręczny lub kielichowy)
Składniki
- 6 łyżek płatków owsianych można użyć bezglutenowych płatków
- 1 sztuka banan
- 100 ml mleczka kokosowego 100ml = około 10 łyżek
- 150 ml wrzącej wody do zalania płatków owsianych
Przygotowanie
- Wsyp do miski płatki owsiane i zalej je gorącą wodą, wymieszaj i odstaw
- Płatki powinny w przeciągu minuty wchłonąć całą wodę i staną się klejące
- Dodaj płatków dodaj banana i mleczko kokosowe
- Blenduj wszystko na gładką masę
- Jeśli nie masz blendera - rozgnieć banana widelcem i połącz z płatkami i mleczkiem
- Smaż w dobrze rozgrzanej gofrownicy przez 7 minut
- Studź minutę na kratce
Notatki
Jeżeli “znacie” swoją gofrownicę i wiecie, że zazwyczaj przywiera ciasto, można ją delikatnie wysmarować cienką warstwą oleju kokosowego lub masła klarowanego, jeśli danie nie musi być wegańskie.
Najlepiej zrobić to pędzelkiem, aby warstwa tłuszczu była jak najcieńsza.
