przepis na wegańskie ciasto jogurtowe
z malinami
Jedno z moich ulubionych ciast, bardzo wilgotne i delikatne. Jest bardzo jogurtowe w smaku i długo zachowuje świeżość.
Przepis na to ciasto wykorzystuje wegański jogurt, ja używam zazwyczaj owsianego, jednak kokosowy jogurt (zwłaszcza ten dostępny w lidlu) również będzie idealnie pasował.
Najważniejszy w tym przepisie jest sposób przygotowania. Tak naprawdę ogranicza się on to wymieszania mokrych składników i proszku do pieczenia, a następnie dodanie do wszystkiego mąki. Kluczowym momentem jest mieszanie – dodając mąkę trzeba robić to możliwie najkrócej i bardzo delikatnie. Masa musi być puszysta, żeby z ciasta nie wyszedł zakalec.

Maliny z tego przepisu można wymienić na dowolne owoce, super będą pasowały również borówki, jagody, truskawki, brzoskwinie lub nektarynka.
Owoce nie muszą być mrożone, ja akurat miałam takie w lodówce. Świeże na pewno będą o wiele lepsze!

Wegańskie ciasto z malinami
Urządzenia
- mała keksówka 16x10 cm
- piekarnik
Składniki
- 380 g wegańskiego jogurtu najlepiej bez cukru
- 0,5 szklanki cukru kokosowego około 100g, można użyć innego cukru, np. nierafinowanego cukru brązowego
- 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego około 5-6 łyżek
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (typ 500) około 190 g
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 sztuk malin (mrożonych) można użyć dowolnych owoców
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni
- W dużej misce wymieszaj jogurt, cukier, rozpuszczony olej i proszek do pieczenia (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej - nie prosto z lodówki)
- Do miski dodawaj stopniowo mąkę. Staraj się mieszać jak najkrócej tak, aby masa nie opadła i była puszysta
- Przełóż masę do foremki (u mnie mała keksówka, około 16x10 cm)
- Piecz 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka)
