przepis na wegański sos pieczarkowy
Klasyczny sos pieczarkowy w wydaniu wegańskim. Idealny do kasz, ziemniaków i makaronu.
Tradycyjna śmietanka została zastąpiona mleczkiem kokosowym, do tego podsmażone na złoto pieczarki i dużo świeżego koperku.
Moim zdaniem to lepsza wersja sosu pieczarkowego, dlatego przygotowuję go bardzo często.


Wegański sos pieczarkowy
Urządzenia
- patelnia
Składniki
- 1 sztuka cebula
- 1 pęczek świeżego koperku ilość można dowolnie modyfikować, a w razie potrzeby świeży koperek zastąpić suszonym
- 5 sztuk dużych pieczarek Lub 7-8 mniejszych
- 250 ml mleczka kokosowego u mnie 18% tłuszczu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 garść świeżego szpinaku opcjonalnie, można pominąć
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego
- Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę (ok. 2 minuty na średnim ogniu)
- Dodaj pieczarki i smaż przez około 5 minut, aż się zarumienią - nie mieszaj zbyt często
- Dodaj przyprawy i sól, smaż je z cebulą i pieczarkami przez około 30 sekund
- Zalej wszystko mleczkiem kokosowym, wymieszaj i duś przez około 5 minut pod przykryciem, a następnie około 7 minut bez przykrycia (sos musi zgęstnieć)
- Dodaj szpinak (jeśli używasz), wymieszaj dokładnie i po minucie zdejmij patelnię z ognia
- Przed podaniem dodaj koperek