przepis na wegański sos pieczarkowy

Klasyczny sos pieczarkowy w wydaniu wegańskim. Idealny do kasz, ziemniaków i makaronu.

Tradycyjna śmietanka została zastąpiona mleczkiem kokosowym, do tego podsmażone na złoto pieczarki i dużo świeżego koperku.

Moim zdaniem to lepsza wersja sosu pieczarkowego, dlatego przygotowuję go bardzo często.

Wegański sos pieczarkowy - przepis | greenmenu.pl
Wegański sos pieczarkowy - przepis | greenmenu.pl

Wegański sos pieczarkowy

greenmenu
Czas Przygotowania 5 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 25 mins
Stopień trudności bardzo łatwe, szybkie
Kuchnia bez glutenu, bez laktozy, wegańskie
Porcje 3

Urządzenia

  • patelnia

Składniki
  

  • 1 sztuka cebula
  • 1 pęczek świeżego koperku ilość można dowolnie modyfikować, a w razie potrzeby świeży koperek zastąpić suszonym
  • 5 sztuk dużych pieczarek Lub 7-8 mniejszych
  • 250 ml mleczka kokosowego u mnie 18% tłuszczu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 garść świeżego szpinaku opcjonalnie, można pominąć

Przygotowanie
 

  • Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego
  • Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę (ok. 2 minuty na średnim ogniu)
  • Dodaj pieczarki i smaż przez około 5 minut, aż się zarumienią - nie mieszaj zbyt często
  • Dodaj przyprawy i sól, smaż je z cebulą i pieczarkami przez około 30 sekund
  • Zalej wszystko mleczkiem kokosowym, wymieszaj i duś przez około 5 minut pod przykryciem, a następnie około 7 minut bez przykrycia (sos musi zgęstnieć)
  • Dodaj szpinak (jeśli używasz), wymieszaj dokładnie i po minucie zdejmij patelnię z ognia
  • Przed podaniem dodaj koperek