przepis na wegański piernik z cukinią – last minute

Przepis na szybki, wegański piernik “last minute”, który można przygotować w Wigilię – nie trzeba czekać aż skruszeje, tak jak w przypadku tradycyjnych pierników.

Ciasto to ma dodatek cukinii, dzięki czemu jest wilgotne, a karob i mieszanka przypraw nadaje niepowtarzalny, świąteczny aromat. Przepis sam w sobie jest bardzo prosty, wystarczy wymieszać składniki mokre, składniki suche, a następnie je ze sobą połączyć. Kluczem do sukcesu jest delikatne mieszanie ciasta, aby było puszyste i delikatne.

Piekąc ten piernik w świątecznej foremce, na przykład w kształcie choinki, a potem dekorując orzechami, płatkami kwiatów i wiórkami kokosowymi, można uzyskać naprawdę piękny efekt!

Wegański piernik z cukinią - świąteczny przepis | greenmenu.pl
Wegański piernik z cukinią - świąteczny przepis | greenmenu.pl

Przepis na wegański piernik z cukinią

Czas Przygotowania 10 mins
Czas gotowania 1 hr
Stopień trudności bardzo szybkie, łatwe
Kuchnia bez laktozy, wegańskie
Porcje 12

Urządzenia

  • piekarnik

Składniki
  

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wrzątku
  • 2 łyżki dżemu lub powideł
  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki karobu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady + opcjonalnie inne rzeczy to dekoracji

Przygotowanie
 

  • Zalej wrzątkiem siemie lniane i odstaw na kilka minut
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni
  • Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  • W jednej dużej misce umieść - mleko, oliwę, tartą cukinię, syrop klonowy, dżem, ocet i zalane wrzątkiem siemie linane
  • W drugiej misce umieść pozostałe, sypkie składniki - mąkę, proszek do pieczena, karob, przyprawę do piernika, mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i posiekane orzechy włoskie
  • Wymieszaj dokładnie wszystkie sypkie składniki
  • Do miski z mokrymi składnikami dodawaj stopniowo składniki z drugiej miski
  • Mieszaj powoli, aby ciasto było puszyste
  • Przygotowaną masę przełóż do formy do pieczenia (ja użyłam w kształcie choinki, sprawdzi się również długa keksówka lub okrągła forma o średnicy 24 cm)
  • Piecz przez około 50 minut, do "suchego patyczka"
  • Udekoruj roztopioną gorzką czekoladą, orzechami lub wszystkim innym, na co masz ochotę

Notatki

Piernik można przekroić po ostudzeniu na dwa blaty i przełożyć powidłami, masą czekoladową lub czym tylko dusza zapragnie 🙂 dekoracja również pozostaje dowolna, jednak polecam polać ten piernik gorzką czekoladą i orzechami!