przepis na wegański piernik z cukinią – last minute
Przepis na szybki, wegański piernik “last minute”, który można przygotować w Wigilię – nie trzeba czekać aż skruszeje, tak jak w przypadku tradycyjnych pierników.
Ciasto to ma dodatek cukinii, dzięki czemu jest wilgotne, a karob i mieszanka przypraw nadaje niepowtarzalny, świąteczny aromat. Przepis sam w sobie jest bardzo prosty, wystarczy wymieszać składniki mokre, składniki suche, a następnie je ze sobą połączyć. Kluczem do sukcesu jest delikatne mieszanie ciasta, aby było puszyste i delikatne.
Piekąc ten piernik w świątecznej foremce, na przykład w kształcie choinki, a potem dekorując orzechami, płatkami kwiatów i wiórkami kokosowymi, można uzyskać naprawdę piękny efekt!


Przepis na wegański piernik z cukinią
Urządzenia
- piekarnik
Składniki
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 cukinii
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wrzątku
- 2 łyżki dżemu lub powideł
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki karobu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady + opcjonalnie inne rzeczy to dekoracji
Przygotowanie
- Zalej wrzątkiem siemie lniane i odstaw na kilka minut
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni
- Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach
- W jednej dużej misce umieść - mleko, oliwę, tartą cukinię, syrop klonowy, dżem, ocet i zalane wrzątkiem siemie linane
- W drugiej misce umieść pozostałe, sypkie składniki - mąkę, proszek do pieczena, karob, przyprawę do piernika, mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i posiekane orzechy włoskie
- Wymieszaj dokładnie wszystkie sypkie składniki
- Do miski z mokrymi składnikami dodawaj stopniowo składniki z drugiej miski
- Mieszaj powoli, aby ciasto było puszyste
- Przygotowaną masę przełóż do formy do pieczenia (ja użyłam w kształcie choinki, sprawdzi się również długa keksówka lub okrągła forma o średnicy 24 cm)
- Piecz przez około 50 minut, do "suchego patyczka"
- Udekoruj roztopioną gorzką czekoladą, orzechami lub wszystkim innym, na co masz ochotę
Notatki
Piernik można przekroić po ostudzeniu na dwa blaty i przełożyć powidłami, masą czekoladową lub czym tylko dusza zapragnie :) dekoracja również pozostaje dowolna, jednak polecam polać ten piernik gorzką czekoladą i orzechami!