przepis na wegański mus o smaku snickers

Szybki przepis na pyszny deser w słoiczkach. Delikatny mus czekoladowy z aquafaby połączony z orzechowym kremem, który smakuje jak snickers.

W przepisie nie ma cukru, a cały deser jest wegański. Dodatkowo całe przygotowanie zajmuje jedynie kilka minut.

Wegański mus czekoladowy snickers - przepis | greenmenu.pl

Z przepisu wychodzą 4 duże desery i choć objętościowo mogą wydawać się małe, są naprawdę bardzo słodkie i sycące.

Można je podać w słoikach lub małych szklankach, a do dekoracji użyć różnych owoców. Świetnie sprawdzą się również wiórki kokosowe lub orzechy.

Wegański mus czekoladowy snickers - przepis | greenmenu.pl

Wegański mus snickers

greenmenu
Pyszny wegański mus czekoladowo-orzechowy o smaku snickersa
Czas Przygotowania 10 minutes
Dodatkowy czas w lodówce 3 hours
Stopień trudności bardzo łatwe, bardzo szybkie
Kuchnia bez glutenu, bez laktozy, wegańskie
Porcje 4

Urządzenia

  • blender (najlepiej kielichowy)
  • mikser
  • garnek

Składniki
  

Krem orzechowy

  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego około 65 g
  • 6 sztuk daktyli
  • 1 szczypta soli

Mus czekoladowy

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 100 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 170 g aquafaby (wody z puszki cieciorki)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych do dekoracji

Przygotowanie
 

  • W misce blendera umieść daktyle (jeśli są to suszone daktyle, dość twarde, należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie - 10 minut wystarczy), mleczko kokosowe, masło orzechowe i sól
  • Blenduj wszystko na gładką masę, aż wszystkie składniki bardzo dobrze się połączą
  • Wyłóż krem orzechowy na dno szklanek lub słoiczków (w zależności czego używasz)
  • Ubij aquafabę na puszystą masę
  • W międzyczasie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z olejem kokosowym
  • Dodaj (bardzo powoli) rozpuszczoną czekoladę do ubitej aquafaby
  • Wylej mus czekoladowy na wcześniej przygotowany krem orzechowy
  • Wstaw do lodówki na 2-3 godziny
  • Dekoruj przed podaniem (wiórkami, orzechami lub owocami)