przepis na wegański mus o smaku snickers
Szybki przepis na pyszny deser w słoiczkach. Delikatny mus czekoladowy z aquafaby połączony z orzechowym kremem, który smakuje jak snickers.
W przepisie nie ma cukru, a cały deser jest wegański. Dodatkowo całe przygotowanie zajmuje jedynie kilka minut.

Z przepisu wychodzą 4 duże desery i choć objętościowo mogą wydawać się małe, są naprawdę bardzo słodkie i sycące.
Można je podać w słoikach lub małych szklankach, a do dekoracji użyć różnych owoców. Świetnie sprawdzą się również wiórki kokosowe lub orzechy.

Wegański mus snickers
Pyszny wegański mus czekoladowo-orzechowy o smaku snickersa
Urządzenia
- blender (najlepiej kielichowy)
- mikser
- garnek
Składniki
Krem orzechowy
- 100 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki masła orzechowego około 65 g
- 6 sztuk daktyli
- 1 szczypta soli
Mus czekoladowy
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 100 g gorzkiej czekolady bez cukru
- 170 g aquafaby (wody z puszki cieciorki)
- 1 łyżka wiórków kokosowych do dekoracji
Przygotowanie
- W misce blendera umieść daktyle (jeśli są to suszone daktyle, dość twarde, należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie - 10 minut wystarczy), mleczko kokosowe, masło orzechowe i sól
- Blenduj wszystko na gładką masę, aż wszystkie składniki bardzo dobrze się połączą
- Wyłóż krem orzechowy na dno szklanek lub słoiczków (w zależności czego używasz)
- Ubij aquafabę na puszystą masę
- W międzyczasie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z olejem kokosowym
- Dodaj (bardzo powoli) rozpuszczoną czekoladę do ubitej aquafaby
- Wylej mus czekoladowy na wcześniej przygotowany krem orzechowy
- Wstaw do lodówki na 2-3 godziny
- Dekoruj przed podaniem (wiórkami, orzechami lub owocami)