przepis na wegański majonez z aquafaby

Majonez w kuchni polskiej jest niemalże tak popularny jak schabowy czy bigos. Wielu z nas używa go do sałatek, kanapek, do sosów i choć wydawałoby się, że majonez majonezowi jest równy, okazuje się, że każdy ma swój ulubiony smak i firmę.

Jak wiadomo, majonez tworzony jest na bazie jajka i oleju, dlatego osoby na diecie wegańskiej go nie spożywają.

Tutaj na pomoc przychodzi znana wszystkim “aquafaba”, która jest tak wszechstronnym produktem w kuchni, że chyba da się z niej przyrządzić naprawdę wszystko. Jeden z moich ulubionych deserów przygotowuje się na bazie aquafaby, a jest nim mus czekoladowy “snickers”.

Majonez należy do grupy tych bardzo tłustych produktów, jednak jedzony z umiarem (jak wszystko z resztą) jest naprawdę zdrowy. Zwłaszcza ten domowy, do użycia którego używa się wysokiej jakości tłuszczów tłoczonych na zimno, np. oliwy z oliwek czy oleju rzepakowego.

Aquafaba - przepis na wegański majonez | greenmenu.pl

Przepis na ten majonez można dowolnie modyfikować, dodając więcej octu lub soku z cytryny, a także przyprawiać suszonym czosnkiem lub ziołami.

Jedyny warunek “konieczny” to przestrzeganie proporcji oleju i aquafaby – pamiętajmy, że im więcej oleju, tym gęstszy będzie majonez. Doprawić go można w dowolnym momencie i nie wpłynie to na jego konsystencję.

Aquafaba - przepis na wegański majonez | greenmenu.pl

wegański majonez

greenmenu
Przepis na wegański, gęsty majonez na bazie aquafaby
Prep Time 7 minutes
Course bardzo łatwe, bardzo szybkie
Cuisine bez glutenu, wegańskie
Servings 1 duży słoik

Equipment

  • blender ręczny
  • wysokie naczynie

Ingredients
  

  • 160 g aquafaby woda z 1 puszki ciecierzycy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1,5-2 szklanki oleju z pestek winogron można zastąpić jakimkolwiek innym olejem, np. rzepakowym

Instructions
 

  • Wszystkie składniki oprócz oleju wlej do wysokiego naczynia
  • Blenduj aż składniki porządnie się spienią (zajmie to kilka minut) - nie pomijaj tego kroku, to gwarancja gęstego majonezu!
  • Następnie wlej olej i blenduj do uzyskania gęstej konsystencji. Oleju nie trzeba wlewać powoli, jednak warto wlać na początku tylko szklankę i powoli dolewać resztę tak, aby kontrolować gęstość majonezu. Im więcej oleju, tym gęstszy będzie majonez
  • Majonez można dowolnie doprawić - solą, ziołami, można dodać więcej octu lub musztardy - nawet kiedy majonez jest już ubity i gęsty