przepis na wegański majonez z aquafaby
Majonez w kuchni polskiej jest niemalże tak popularny jak schabowy czy bigos. Wielu z nas używa go do sałatek, kanapek, do sosów i choć wydawałoby się, że majonez majonezowi jest równy, okazuje się, że każdy ma swój ulubiony smak i firmę.
Jak wiadomo, majonez tworzony jest na bazie jajka i oleju, dlatego osoby na diecie wegańskiej go nie spożywają.
Tutaj na pomoc przychodzi znana wszystkim “aquafaba”, która jest tak wszechstronnym produktem w kuchni, że chyba da się z niej przyrządzić naprawdę wszystko. Jeden z moich ulubionych deserów przygotowuje się na bazie aquafaby, a jest nim mus czekoladowy “snickers”.
Majonez należy do grupy tych bardzo tłustych produktów, jednak jedzony z umiarem (jak wszystko z resztą) jest naprawdę zdrowy. Zwłaszcza ten domowy, do użycia którego używa się wysokiej jakości tłuszczów tłoczonych na zimno, np. oliwy z oliwek czy oleju rzepakowego.

Przepis na ten majonez można dowolnie modyfikować, dodając więcej octu lub soku z cytryny, a także przyprawiać suszonym czosnkiem lub ziołami.
Jedyny warunek “konieczny” to przestrzeganie proporcji oleju i aquafaby – pamiętajmy, że im więcej oleju, tym gęstszy będzie majonez. Doprawić go można w dowolnym momencie i nie wpłynie to na jego konsystencję.

wegański majonez
Urządzenia
- blender ręczny
- wysokie naczynie
Składniki
- 160 g aquafaby woda z 1 puszki ciecierzycy
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1,5-2 szklanki oleju z pestek winogron można zastąpić jakimkolwiek innym olejem, np. rzepakowym
Przygotowanie
- Wszystkie składniki oprócz oleju wlej do wysokiego naczynia
- Blenduj aż składniki porządnie się spienią (zajmie to kilka minut) - nie pomijaj tego kroku, to gwarancja gęstego majonezu!
- Następnie wlej olej i blenduj do uzyskania gęstej konsystencji. Oleju nie trzeba wlewać powoli, jednak warto wlać na początku tylko szklankę i powoli dolewać resztę tak, aby kontrolować gęstość majonezu. Im więcej oleju, tym gęstszy będzie majonez
- Majonez można dowolnie doprawić - solą, ziołami, można dodać więcej octu lub musztardy - nawet kiedy majonez jest już ubity i gęsty