przepis na wegański deser chia z musem czekoladowym i masą orzechową
Dzisiaj przedstawiam kolejny pomysł na wykorzystanie aquafaby, czyli wody po ciecierzycy, przygotowując trzywarstwowy deser. Podany w przezroczystych słoiczkach wygląda imponująco, dzięki czemu dumnie może gościć na słodkim stole na wielu przyjęciach. Deser jest także stosunkowo niedrogi i wykorzystuje aquafabę, której często nie używa się w kuchni i po prostu wylewa.
Dodatkowo w tym przepisie nie ma cukru, więc idealnie nadaje się również na deser dla najmłodszych.


Przepis na wegańskie deserki z chia
Urządzenia
- mikser lub robot kuchenny
Składniki
- 4 łyżki nasion chia
- 220 ml mleka roślinnego ja użyłam migdałowego
- 100 g gorzkiej czekolady (bez cukru) czyli jedna tabliczka
- 1 aquafaba czyli woda po ciecierzycy z jednej puszki 400 g
- 75 g masła orzechowego 3 duże łyżki
- 75 ml mleka roślinnego 8 łyżek
- 1 banan
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 garść chipsów kokosa + kakao do dekoracji
Przygotowanie
- Umieść 220 ml mleka i nasiona chia w pojemniku lub szklanym słoiku, dobrze wymieszaj i odstaw na minimum 2 godziny do lodówki
- Schłodzoną aquafabę ubij mikserem na puszystą pianę
- W międzyczasie rozpuść w kąpieli wodnej tabliczkę gorzkiej czekolady
- Wymieszaj delikatnie czekoladę z ubitą pianą
- Tak przygotowany mus wyłóż do 6 słoiczków, pojemników lub innych małych kubeczków
- Włóż do lodówki na godzinę
- Kiedy mus czekoladowy będzie już sztywny, a pudding chia gęsty i kremowy, nadszedł czas na "składanie" deseru
- Pokrój banana na cienkie plastry i skrop go sokiem z cytryny
- Na gotowy mus czekoladowy wyłóż 2-3 plastry banana i przygotowany wcześniej pudding chia
- W mikserze umieść 8 łyżek mleka i 3 duże łyżki masła orzechowego i utrzyj na gładki mus
- Na pudding chia ułóż 2-3 plastry banana, następnie wyłóż mus orzechowy na wierzch
- Tak przygotowane desery możesz udekorować chipsami kokosa, płatkami migdałów lub posypać kakao albo karobem
