przepis na wegański deser chia z musem czekoladowym i masą orzechową

Dzisiaj przedstawiam kolejny pomysł na wykorzystanie aquafaby, czyli wody po ciecierzycy, przygotowując trzywarstwowy deser. Podany w przezroczystych słoiczkach wygląda imponująco, dzięki czemu dumnie może gościć na słodkim stole na wielu przyjęciach. Deser jest także stosunkowo niedrogi i wykorzystuje aquafabę, której często nie używa się w kuchni i po prostu wylewa.

Dodatkowo w tym przepisie nie ma cukru, więc idealnie nadaje się również na deser dla najmłodszych.

Wegański przepis na deser orzechowy z chia | greenmenu.pl
Wegański przepis na deser orzechowy z chia | greenmenu.pl

Przepis na wegańskie deserki z chia

greenmenu
Czas Przygotowania 10 minutes
DODATKOWY CZAS OCZEKIWANIA NA CHIA W LODÓWCE 2 hours
Stopień trudności bardzo łatwe, łatwe, szybkie
Kuchnia bez glutenu, bez laktozy, dla dzieci, wegańskie
Porcje 6

Urządzenia

  • mikser lub robot kuchenny

Składniki
  

  • 4 łyżki nasion chia
  • 220 ml mleka roślinnego ja użyłam migdałowego
  • 100 g gorzkiej czekolady (bez cukru) czyli jedna tabliczka
  • 1 aquafaba czyli woda po ciecierzycy z jednej puszki 400 g
  • 75 g masła orzechowego 3 duże łyżki
  • 75 ml mleka roślinnego 8 łyżek
  • 1 banan
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 garść chipsów kokosa + kakao do dekoracji

Przygotowanie
 

  • Umieść 220 ml mleka i nasiona chia w pojemniku lub szklanym słoiku, dobrze wymieszaj i odstaw na minimum 2 godziny do lodówki
  • Schłodzoną aquafabę ubij mikserem na puszystą pianę
  • W międzyczasie rozpuść w kąpieli wodnej tabliczkę gorzkiej czekolady
  • Wymieszaj delikatnie czekoladę z ubitą pianą
  • Tak przygotowany mus wyłóż do 6 słoiczków, pojemników lub innych małych kubeczków
  • Włóż do lodówki na godzinę
  • Kiedy mus czekoladowy będzie już sztywny, a pudding chia gęsty i kremowy, nadszedł czas na "składanie" deseru
  • Pokrój banana na cienkie plastry i skrop go sokiem z cytryny
  • Na gotowy mus czekoladowy wyłóż 2-3 plastry banana i przygotowany wcześniej pudding chia
  • W mikserze umieść 8 łyżek mleka i 3 duże łyżki masła orzechowego i utrzyj na gładki mus
  • Na pudding chia ułóż 2-3 plastry banana, następnie wyłóż mus orzechowy na wierzch
  • Tak przygotowane desery możesz udekorować chipsami kokosa, płatkami migdałów lub posypać kakao albo karobem
Wegański przepis na deser orzechowy z chia | greenmenu.pl