przepis na wegańską zupę krem z brokułów
Zapraszam Was na najprostszą zupę, jaką można sobie wyobrazić. Jej przygotowanie wymaga od nas jedynie pokrojenia warzyw, chwilowego podsmażenia, a reszta robi się sama! Do tego cała akcja rozgrywa się w jednym garnku, co zaoszczędzi potem czas przy zmywaniu naczyń.
Ja uwielbiam ją jeść z pieczoną brukselką, ale świetnie jej będzie również w towarzystwie chleba, ziemniaków, kaszy czy nawet makaronu. Do tego można dodać kapkę wegańskiego jogurtu kokosowego, kroplę oliwy lub trochę ulubionych ziaren i mamy pyszny, sycący i pożywny posiłek! Idealny krem z brokułów na chłodną jesień.


Wegańska zupa krem z brokułów
Pyszna i ekspresowa zupa krem z brokułów
Urządzenia
- Blender
Składniki
- 3 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 0,5 pora biała część
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 kg brokułów jedna duża główka
- 1 łyżeczka soli
- 1 litr wody
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie
- Umyj wszystkie warzywa.
- Ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek obierz ze skórki.
- Pokrój pora w małe kawałki i podsmaż w garnku na łyżce oliwy.
- Następnie dodaj czosnek.
- Pozostałe warzywa pokrój na małe części (łodygę brokuła również).
- Wrzuć wszystkie składniki do garnka i całość zalej litrem wrzącej wody.
- Gotuj przez 35 minut, aż warzywa zmiękkną.
- Zblenduj zupę na gładką konsystencję i dopraw solą do smaku.
Notatki
Zupę można podać z pieczoną brukselką, ziemiakami lub kaszą.
