przepis na wegańską grochówkę
Grochówka to bardzo sycąca zupa, którą “w tradycyjnej” wersji gotuje się na wędzonych żeberkach lub z dodatkiem boczku. Przygotowana w ten sposób grochówka jest zazwyczaj tłusta, jednak trzeba przyznać, że nawet w mięsnej wersji ta zupa w sobie coś ma.
Mi grochówka kojarzy się z zimą, wycieczkami szkolnymi na kulig lub wyjściem do lasu na ognisko. W moim domu nie była przygotowywana zbyt często, ale chyba w większości polskich domów królowała i być może dalej króluje pomidorowa, ogórkowa i rosół.
Przepis na tę wegańską grochówkę powstał niedawno, bo z jakiś miesiąc lub dwa temu i była to moja trzecia grochówka w życiu. Teraz zdecydowanie mogę powiedzieć, że i nie ostatnia – a sama zupa trafia na listę moich “top 3”. Pierwszego dnia, zaraz po ugotowaniu, zawsze jemy tę grochówkę na obiad i kolację. Tak nam smakuje, że nie możemy się powstrzymać.
W tej wersji wędzone żeberka zastąpione są papryką, w zupie pływa dużo majeranku, grochu i oczywiście ziemniaków. Bo według mnie, a raczej według mojego męża, zupa bez ziemniaków to nie zupa! I w sumie ile tych ziemniaków by tam nie było, to i tak jest ich za mało!
Nawet jeśli jesteście mięsożerni, polecam Wam wypróbować ten przepis. Grochówka gotuje się sama, jej podstawą nie jest wywar – co oszczędza czas podczas przygotowania, tylko tarte warzywa dodane do zupy. Jest naprawdę pyszna, sycąca i pełna smaku. Podejrzewam, że wiele osób może nawet nie poznać, że nie ma w niej ani grama mięsa i zupa jest w 100% wegańska.


Przepis na wegańską grochówkę
Składniki
- 2 szklanki grochu w połówkach
- 1 duża cebula
- 1/2 pora biała część
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 4 liście laurowe
- 6 sztuk ziela angielskiego
- 1,5 łyżki suszonego majeranku
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 4 duże marchewki
- 1/2 pietruszki około 150 g
- 1/2 selera około 150 g
- 10 średnich ziemniaków ilość można dowolnie modyfikować, według mnie im więcej tym lepiej
- 3 l wody
- 2 łyżki soli
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka chilii
- 1 łyżeczka pieprzu opcjonalnie, może być mniej - najlepiej świeżo mielonego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie
- Groch namocz minimum 12 godzin wcześniej, im dłużej będzie namoczony, tym szybciej ugotuje się w zupie
- W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż pokrojonego pora i cebulę
- Po kilku minutach dodaj pokruszone liście laurowe i ziele angielskie, smaż dalej
- Dodaj marchewki, pietruszkę i selera - wszystko starte na dużych oczkach, smaż kolejne kilka minut ciągle mieszając
- Dodaj przyprawy (majeranek, paprykę, chili i posiekany czosnek) i dokładnie wymieszaj
- Dodaj namoczony, przepłukany i odcedzony groch i zalej wszystko 3 l wody
- Zagotuj zupę, następnie dodaj do niej ziemniaki - powinny być pokrojone w dość duże kawałki, aby się nie rozgotowały
- Gotuj wszystko przez około 2 godziny, aż groch i ziemniaki będą miękkie
- Pod koniec gotowania dodaj sól, sos sojowy, suszoną cebulę i świeżo mielony pieprz
- Jeśli chcesz, możesz dodać więcej majeranku i wędzonej papryki lub soli - do smaku
- Grochówka najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wystygnie i zostanie ponownie zagotowana