przepis na warzywny twarożek z czarnuszką

Twarożek to bardzo popularny pomysł na śniadanie lub kolację. Zazwyczaj podaje się go ze szczypiorkiem i rzodkiewką, jednak ja najbardziej go lubię w takim wydaniu.

Zazwyczaj używam twarogu wiejskiego, ale tak naprawdę nie ma to większego znaczenia, twaróg w kostce również sprawdzi się tu idealnie.

Śniadaniowy twarożek z czarnuszką | greenmenu.pl
Śniadaniowy twarożek z czarnuszką | greenmenu.pl

Twarożek z warzywami i czarnuszką

greenmenu
Czas Przygotowania 5 mins
Stopień trudności bardzo łatwe, bardzo szybkie
Kuchnia bez glutenu, śniadania i kolacje
Porcje 3

Urządzenia

  • tarka

Składniki
  

  • 300 g twarogu
  • 1 pęczek szczypiorku lub młodej, zielonej cebulki ilość szczypiorku może być dowolna, ja lubię dużo
  • 0.5 sztuki dużego ogórka szklarniowego można zastąpić gruntowymi
  • 8 sztuk dużych rzodkiewek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego około 50 g
  • 1 łyżka czarnuszki

Przygotowanie
 

  • W dużej misce wymieszaj twarożek z jogurtem, solą i pieprzem
  • Posiekaj szczypiorek
  • Rzodkiewki i ogórka zetrzyj na tarce (grube oczka)
  • Wymieszaj twaróg z warzywami, szczypiorkiem i czarnuszką
Śniadaniowy twarożek z czarnuszką | greenmenu.pl