przepis na warzywny twarożek z czarnuszką
Twarożek to bardzo popularny pomysł na śniadanie lub kolację. Zazwyczaj podaje się go ze szczypiorkiem i rzodkiewką, jednak ja najbardziej go lubię w takim wydaniu.
Zazwyczaj używam twarogu wiejskiego, ale tak naprawdę nie ma to większego znaczenia, twaróg w kostce również sprawdzi się tu idealnie.


Twarożek z warzywami i czarnuszką
Urządzenia
- tarka
Składniki
- 300 g twarogu
- 1 pęczek szczypiorku lub młodej, zielonej cebulki ilość szczypiorku może być dowolna, ja lubię dużo
- 0.5 sztuki dużego ogórka szklarniowego można zastąpić gruntowymi
- 8 sztuk dużych rzodkiewek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego około 50 g
- 1 łyżka czarnuszki
Przygotowanie
- W dużej misce wymieszaj twarożek z jogurtem, solą i pieprzem
- Posiekaj szczypiorek
- Rzodkiewki i ogórka zetrzyj na tarce (grube oczka)
- Wymieszaj twaróg z warzywami, szczypiorkiem i czarnuszką
