produkty i ich właściwości termiczne

produkty i ich właściwości termiczne

Według tradycyjnej medycyny chińskiej nasza dieta powinna być zbilansowana i dostosowana do klimatu, w którym żyjemy. Produkty w tej diecie podzielone są pod względem ich termicznych właściwości.

Rozróżnia się pięć grup – produkty wyziębiające, produkty wychładzające, produkty neutralne, produkty ogrzewające i produkty gorące.

Według medycyny chińskiej komponując dietę należy wziąć pod uwagę porę roku, klimat panujący w naszym kraju i dostosować do nich odpowiednią termikę potraw.

W Polsce, gdzie mamy klimat umiarkowany i 4 pory roku – w tym dwie naprawdę chłodne, powinniśmy wybierać produkty ogrzewające lub obojętnie. Unikać natomiast tych wychładzających nasz organizm lub balansowac ich termiką mieszając ze sobą, na przykład wychładzający owoc z rozgrzewającą przyprawą.

Czego dowiesz się z tego artykułu?

  • Jak wygląda podział produktów według medycyny chińskiej?

  • Jakie są właściwości termiczne produktów?

  • Czy pożywienie może oziębiać lub ogrzewać organizm?

  • Które produkty pod względem termicznym są dobre dla osób żyjących w Polsce?

DLACZEGO W POLSCE POWINNIŚMY UNIKAĆ PRODUKTÓW WYCHŁADZAJĄCYCH?

Dieta składająca się głównie z produktów wychładzających będzie obciążeniem dla organizmu. Dlaczego? Dlatego, że żołądek będzie potrzebował dużo energii, aby ocieplić spożywany pokarm do temperatury, która umożliwi jego trawienie.

Dodatkowo niedostateczna temperatura pokarmów nie pozwoli na całkowite ich strawienie. Upośledzenie tego procesu spowoduje odkładanie i zaleganie resztek pokarmowych w jelitach. Resztki te będą fermentować oraz powodować przyrost tkanki tłuszczowej, czyli mogą doprowadzić do nadwagi. Ponadto wychłodzony organizm sprzyja wilgoci, co za tym idzie – ułatwia rozwój grzybów w naszym organizmie .

Działa to też w drugą stronę, czyli jeśli zjemy zbyt dużo produktów gorących, podniosą one temperaturę naszego ciała i spowodują zbyt duże rozgrzanie narządów wewnętrznych.

Potrawy, które spożywamy powinny być ciepłe (nie gorące), tak aby nasz organizm nie musiał wytwarzać dodatkowej energii, która ogrzałaby spożywane produkty do temperatury umożliwiającej prawidłowe trawienie. Wiąże się to z ryzykiem wychłodzenia organizmu.

To samo tyczy się napojów – i mam tu złą wiadomość dla miłośników zimnej wody. Najlepsza dla organizmu, zwłaszcza rano na czczo, jest woda ciepła.

Przyprawy rozgrzewające

I tutaj z pomocą przychodzą nam przyprawy. Biorąc pod uwagę, że większość popularnych warzyw i owoców ma działanie wychładzające i wyziębiające (banany, gruszki, jabłka, ziemniaki, pomidory), można je „ocieplić” przyprawami. Cynamon, suszony imbir, goździki czy kardamon, nie dość że pięknie pachną i smakują, to dodatkowo pomagają podkręcić termicznie spożywane przez nas surowe owoce.

Poniżej znajdziecie tabelkę z podziałem produktów ze względu na ich właściwości termiczne. Warto mieć pod ręką taką ściągę, aby wiedzieć jak i co ze sobą łączyć. Zwłaszcza, że według medycyny chińskiej, inne pożywienie jest dla nas dobre latem, a inne zimą i jesienią.

PODZIAŁ PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH WEDŁUG ICH NATURY ENERGETYCZNEJ

WYZIĘBIAJĄCE

WYCHŁADZAJĄCE

NEUTRALNE

OGRZEWAJĄCE

GORĄCE

pędy fasoli mung,
wodorosty, kasztan wodny

Text

kiełki lucerny,
szparagi,
pędy bambusa,
burak,
brokuły,
grzyby,
kapusta,
marchew,
kalafior,
seler,
kukurydza,
ogórek,
rzepa,
bakłażan,
sałata,
cykoria,
ziemniaki,
dynia,
szpinak,
kabaczek,
cukinia,
pomidor

botwinka,
bataty

papryka,
szczypior,
fasola,
jarmuż,
por,
cebula,
pietruszka,
pasternak

czosnek,
młoda cebula

banany,
melon,
grejpfrut,
morwa,
gruszka,
arbuz

jabłko,
morela,
figa,
cytryna,
pomarańcza,
brzoskwinia,
śliwka,
truskawka

daktyl,
mango,
oliwka,
papaja

wiśnie,
kokos,
suszona
papaja,
winogrono,
głóg,
liczi,
ananas,
malina,
mandarynka

-

-

proso,
jęczmień
perlisty,
ryż biały,
pszenica

gryka,
ryż brązowy,
mąka
kukurydziana,
otręby ryżowe,
żyto

owies,
otręby
pszenne,
zarodki
pszenicy

-

nasiona dyni

fasola mung,
fasola sojowa,
nasiona
zimowego
melona

migdał,
czarny sezam,
orzech laskowy,
orzech ziemny,
groch,
nasiona
słonecznika

czarna fasola,
brązowy sezam,
kasztan,
soczewica,
orzech sosny,
orzech włoski

-

wieprzowina

jaja kurze,
małże,
kraby

ryby morskie,
żelatyna,
nabiał,
ostrygi

wołowina,
kurczak,
ryby
słodkowodne,
krewetka,
indyk

baranina

-

żeńszeń
amerykański,
kolendra,
mięta

korzeń lukrecji

anyż,
bazylia,
kardamon,
skórki owoców
cytrusowych,
goździki,
nasiona kolendry,
koper,
świeży imbir,
żeńszeń
orientalny

czarny pieprz,
kora drzewa
cynamonowego,
suszony imbir

sól,
witamina C,
biały cukier

herbata

słód
jęczmienny,
miód

cukier
nieoczyszczony,
kawa,
melasa,
ocet ryżowy,
wino

-

Jestem ciekawa, czy zwracacie uwagę na termiczne właściwości produktów, które znajdują się w Waszej codziennej diecie? Czy czujecie ich realny wpływ na organizm, zaraz po zjedzonym posiłku?