produkty i ich właściwości termiczne
produkty i ich właściwości termiczne
Według tradycyjnej medycyny chińskiej nasza dieta powinna być zbilansowana i dostosowana do klimatu, w którym żyjemy. Produkty w tej diecie podzielone są pod względem ich termicznych właściwości.
Rozróżnia się pięć grup – produkty wyziębiające, produkty wychładzające, produkty neutralne, produkty ogrzewające i produkty gorące.
Według medycyny chińskiej komponując dietę należy wziąć pod uwagę porę roku, klimat panujący w naszym kraju i dostosować do nich odpowiednią termikę potraw.
W Polsce, gdzie mamy klimat umiarkowany i 4 pory roku – w tym dwie naprawdę chłodne, powinniśmy wybierać produkty ogrzewające lub obojętnie. Unikać natomiast tych wychładzających nasz organizm lub balansowac ich termiką mieszając ze sobą, na przykład wychładzający owoc z rozgrzewającą przyprawą.
DLACZEGO W POLSCE POWINNIŚMY UNIKAĆ PRODUKTÓW WYCHŁADZAJĄCYCH?
Dieta składająca się głównie z produktów wychładzających będzie obciążeniem dla organizmu. Dlaczego? Dlatego, że żołądek będzie potrzebował dużo energii, aby ocieplić spożywany pokarm do temperatury, która umożliwi jego trawienie.
Dodatkowo niedostateczna temperatura pokarmów nie pozwoli na całkowite ich strawienie. Upośledzenie tego procesu spowoduje odkładanie i zaleganie resztek pokarmowych w jelitach. Resztki te będą fermentować oraz powodować przyrost tkanki tłuszczowej, czyli mogą doprowadzić do nadwagi. Ponadto wychłodzony organizm sprzyja wilgoci, co za tym idzie – ułatwia rozwój grzybów w naszym organizmie .
Działa to też w drugą stronę, czyli jeśli zjemy zbyt dużo produktów gorących, podniosą one temperaturę naszego ciała i spowodują zbyt duże rozgrzanie narządów wewnętrznych.
Potrawy, które spożywamy powinny być ciepłe (nie gorące), tak aby nasz organizm nie musiał wytwarzać dodatkowej energii, która ogrzałaby spożywane produkty do temperatury umożliwiającej prawidłowe trawienie. Wiąże się to z ryzykiem wychłodzenia organizmu.
To samo tyczy się napojów – i mam tu złą wiadomość dla miłośników zimnej wody. Najlepsza dla organizmu, zwłaszcza rano na czczo, jest woda ciepła.
Przyprawy rozgrzewające
I tutaj z pomocą przychodzą nam przyprawy. Biorąc pod uwagę, że większość popularnych warzyw i owoców ma działanie wychładzające i wyziębiające (banany, gruszki, jabłka, ziemniaki, pomidory), można je „ocieplić” przyprawami. Cynamon, suszony imbir, goździki czy kardamon, nie dość że pięknie pachną i smakują, to dodatkowo pomagają podkręcić termicznie spożywane przez nas surowe owoce.
Poniżej znajdziecie tabelkę z podziałem produktów ze względu na ich właściwości termiczne. Warto mieć pod ręką taką ściągę, aby wiedzieć jak i co ze sobą łączyć. Zwłaszcza, że według medycyny chińskiej, inne pożywienie jest dla nas dobre latem, a inne zimą i jesienią.
PODZIAŁ PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH WEDŁUG ICH NATURY ENERGETYCZNEJ

WYZIĘBIAJĄCE | WYCHŁADZAJĄCE | NEUTRALNE | OGRZEWAJĄCE | GORĄCE |
pędy fasoli mung, Text | kiełki lucerny, | botwinka, | papryka, | czosnek, |
banany, | jabłko, | daktyl, | wiśnie, | - |
- | proso, | gryka, | owies, | - |
nasiona dyni | fasola mung, | migdał, | czarna fasola, | - |
wieprzowina | jaja kurze, | ryby morskie, | wołowina, | baranina |
- | żeńszeń | korzeń lukrecji | anyż, | czarny pieprz, |
sól, | herbata | słód | cukier | - |
Jestem ciekawa, czy zwracacie uwagę na termiczne właściwości produktów, które znajdują się w Waszej codziennej diecie? Czy czujecie ich realny wpływ na organizm, zaraz po zjedzonym posiłku?