przepis na pomidorową szakszukę

Szakszuka to jedno z moich ulubionych śniadań. Przygotowuje się ją ekspresowo – cały przepis zajmie Wam nie więcej niż 15 minut!

W moim przepisie przygotowuję ją z passaty pomidorowej, co znacznie skraca czas jej przygotowania. Używam przecieru ze słodkich, sycylijskich pomidorów, jednak można go zastąpić każdymi pomidorami z puszki, słoika, a nawet gotowym sosem z ziołami. Należy jednak wtedy pamiętać o dokładnym sprawdzeniu składu produktu – niech będzie jak najprostszy, bez niepotrzebnych dodatków.

Szakszuka z awokado - przepis | greenmenu.pl
Szakszuka z awokado - przepis | greenmenu.pl

Szakszuka

greenmenu
Ekspresowe i zdrowe śniadanie - pyszne jajka w pomidorach podane z awokado.
Czas Przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Stopień trudności bardzo łatwe, szybkie
Kuchnia bez glutenu, śniadania i kolacje
Porcje 2

Urządzenia

  • patelnia

Składniki
  

  • 0,5 sztuki cebuli
  • 1 sztuka podłużnej, słodkiej papryki można zastąpić połową dużej czerwonej papryki
  • 300 g passaty pomidorowej passata 100% pomidorów
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 sztuki jaja z wolnego wybiegu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0,5 sztuki awokado
  • 0,5 pęczka natki pietruszki można zastąpić szczypiorkiem/koperkiem

Przygotowanie
 

  • Rozgrzej łyżkę masła klarowanego na patelni
  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle (mały ogień, około 3 minuty)
  • Następnie dodaj na patelnię pokrojoną paprykę (może być w kostkę, w większe paski, w krążki)
  • Dodaj przyprawy i duś wszystko na małym ogniu przez kolejne w minuty
  • Dodaj passatę na patelnię, wymieszaj dokładnie z resztą składników
  • Wbij jaja na patelnię, przykryj i smaż na małym ogniu przez 5 minut (aż białko się zetnie)
  • Podawaj z awokado i świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem. Możesz również posypać całość czarnuszką.
Szakszuka z awokado - przepis | greenmenu.pl