przepis na pomidorową szakszukę
Szakszuka to jedno z moich ulubionych śniadań. Przygotowuje się ją ekspresowo – cały przepis zajmie Wam nie więcej niż 15 minut!
W moim przepisie przygotowuję ją z passaty pomidorowej, co znacznie skraca czas jej przygotowania. Używam przecieru ze słodkich, sycylijskich pomidorów, jednak można go zastąpić każdymi pomidorami z puszki, słoika, a nawet gotowym sosem z ziołami. Należy jednak wtedy pamiętać o dokładnym sprawdzeniu składu produktu – niech będzie jak najprostszy, bez niepotrzebnych dodatków.


Szakszuka
Ekspresowe i zdrowe śniadanie - pyszne jajka w pomidorach podane z awokado.
Urządzenia
- patelnia
Składniki
- 0,5 sztuki cebuli
- 1 sztuka podłużnej, słodkiej papryki można zastąpić połową dużej czerwonej papryki
- 300 g passaty pomidorowej passata 100% pomidorów
- 1 łyżka masła klarowanego
- 4 sztuki jaja z wolnego wybiegu
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 0,5 sztuki awokado
- 0,5 pęczka natki pietruszki można zastąpić szczypiorkiem/koperkiem
Przygotowanie
- Rozgrzej łyżkę masła klarowanego na patelni
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle (mały ogień, około 3 minuty)
- Następnie dodaj na patelnię pokrojoną paprykę (może być w kostkę, w większe paski, w krążki)
- Dodaj przyprawy i duś wszystko na małym ogniu przez kolejne w minuty
- Dodaj passatę na patelnię, wymieszaj dokładnie z resztą składników
- Wbij jaja na patelnię, przykryj i smaż na małym ogniu przez 5 minut (aż białko się zetnie)
- Podawaj z awokado i świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem. Możesz również posypać całość czarnuszką.
