przepis na szybką surówkę z ogórków kiszonych i jabłka
Przepis na ekspresową surówkę z ogórków kiszonych. Połączenie słonego i słodkiego smaku pozwoli odkryć kolejną odsłonę kiszonek! Oprócz walorów smakowych są one niezwykle zdrowe – mają właściwości probiotyczne i świetnie wspierają florę bakteryjną i nasze jelita, zawierają mnóstwo witamin i minerałów, a do tego są nisko kaloryczne. Niezmiennie od lat polecam jedzenie kiszonek regularnie i zachęcam, aby włączyć je do codziennej diety.
Surówka idealna jest jako przekąska lub dodatek do obiadu. Można zrobić jej więcej i przechowywać w lodówce tak jak “zwykłe” kiszonki.


Ekspresowa surówka z ogórków kiszonych i jabłka
Składniki
- 10 niedużych ogórków kiszonych
- 0.5 cebuli czerwonej
- 1 małe jabłko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0.5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Przygotowanie
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Ogórki i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- W misce połącz wszystkie składniki - ogórki, jabłko, cebulę, oliwę, syrop i pieprz.
- Wymieszaj dokładnie, opcjonalnie dodaj odrobinę swieżych ziół, np. natkę pietruszki.