przepis na wegański “smalec” z fasoli
O wegańskim smalcu z fasoli słyszał już chyba każdy miłośnik roślinnej kuchni. W internecie można znaleźć wiele różnych przepisów. Mam jednak wrażenie, że każdy z nich choć podobny, to się od siebie różni – trochę tak jak z sałatką jarzynową w polskich domach.
Mój przepis na wegański smalec z fasoli jest bardzo prosty. Nie ma w nim dodatku jabłka czy suszonej śliwki, a jego charakterystyczny smak zawdzięczam podsmażonej cebuli.
Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a zjadam go w tym samym, równie szybkim tempie. Najlepiej z ogórkiem kiszonym i domowymi bajglami.


Przepis na wegański "smalec" z fasoli
Pyszny i ekspresowy smalec z białej fasoli, idealny na wegańskie kanapki!
Urządzenia
- Blender
- patelnia
Składniki
- 1 puszka białej fasoli puszka o pojemności 400 g
- 1/2 cebuli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
- 1 łyżka natki pietruszki świeżej lub mrożonej
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie
- Przepłucz fasolę pod bieżącą wodą
- Na 2 łyżkach oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę (pozostałe 2 łyżki oliwy dodaj do fasoli)
- W misce blendera umieść wszystkie składniki oprócz natki pietruszki i podsmażonej cebuli
- Zblenduj wszystko na gładką masę
- Dodaj podsmażoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki, wszystko dokładnie wymieszaj
