przepis na wegański “smalec” z fasoli

O wegańskim smalcu z fasoli słyszał już chyba każdy miłośnik roślinnej kuchni. W internecie można znaleźć wiele różnych przepisów. Mam jednak wrażenie, że każdy z nich choć podobny, to się od siebie różni – trochę tak jak z sałatką jarzynową w polskich domach.

Mój przepis na wegański smalec z fasoli jest bardzo prosty. Nie ma w nim dodatku jabłka czy suszonej śliwki, a jego charakterystyczny smak zawdzięczam podsmażonej cebuli.

Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a zjadam go w tym samym, równie szybkim tempie. Najlepiej z ogórkiem kiszonym i domowymi bajglami.

Przepis na wegański smalec z fasoli | greenmenu.pl
Przepis na wegański smalec z fasoli | greenmenu.pl

Przepis na wegański "smalec" z fasoli

greenmenu
Pyszny i ekspresowy smalec z białej fasoli, idealny na wegańskie kanapki!
Czas Przygotowania 10 minutes
Stopień trudności bardzo łatwe, bardzo szybkie
Kuchnia bez glutenu, bez laktozy, wegańskie
Porcje 8

Urządzenia

  • Blender
  • patelnia

Składniki
  

  • 1 puszka białej fasoli puszka o pojemności 400 g
  • 1/2 cebuli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 łyżka natki pietruszki świeżej lub mrożonej
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie
 

  • Przepłucz fasolę pod bieżącą wodą
  • Na 2 łyżkach oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę (pozostałe 2 łyżki oliwy dodaj do fasoli)
  • W misce blendera umieść wszystkie składniki oprócz natki pietruszki i podsmażonej cebuli
  • Zblenduj wszystko na gładką masę
  • Dodaj podsmażoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki, wszystko dokładnie wymieszaj
Przepis na wegański smalec z fasoli | greenmenu.pl