przepis na rybę po grecku – bez smażenia i glutenu

Przepis na rybę po grecku, którego chyba nie trzeba nikomu przedstawiać! Moja zmora z dzieciństwa i miłość w dorosłym życiu.

Przepis ten jest tradycyjny, od siebie zmieniłam jedynie formę przygotowania ryby, przez co całe danie jest zdrowsze i mniej kaloryczne.

Filetów nie smażę w panierce na tłuszczu, natomiast obtaczam w mące ryżowej i piekę w piekarniku. Oszczędza to nie tylko kalorie, ale też czas, ponieważ podaję ją w tym samym naczyniu, w którym była przygotowywana. Dzięki temu mam mniej zmywania i nie stoję przy rozgrzanej patelni.

Dodatek mąki ryżowej pozwoli trochę zagęścić sos, który po ugotowaniu warzyw może mieć w sobie nadmiar wody.

Pomimo tej małej zmiany, ryba jest soczysta, a smak całej potrawy niemal identyczny, jak w tej smażonej wersji.

Jeśli szukacie więcej tradycyjnych przepisów idealnych na świąteczny stół, tutaj jest moja ulubiona kapusta wigilijna – słodko kwaśna, aromatyczna i lekko pikantna.

Ryba po grecku - przepis bez smażenia | greenmenu.pl
Ryba po grecku - przepis bez smażenia | greenmenu.pl

Przepis na rybę po grecku

greenmenu
Przepis bez smażenia i glutenu!
Czas Przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 25 minutes
40 minutes
Stopień trudności łatwe
Kuchnia bez glutenu, bez laktozy
Porcje 6

Urządzenia

  • piekarnik
  • naczynie żaroodporne

Składniki
  

  • 500 g filetów z ryby ja użyłam dorsza
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 600 g marchewki
  • 100 g pietruszki (korzeń) około 1/2 dużej pietruszki
  • 100 g selera (korzeń) około 1/3
  • 1 biała część pora
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2,5 szklanki ciepłej wody
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka płatków chili opcjonalnie

Przygotowanie
 

  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni
  • Filety z ryby oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące ryżowej i ułóż w naczyniu żaroodpornym
  • Piecz przez około 15-25 minut, w zależności od grubości filetów
  • W międzyczasie zetrzyj pietruszkę, selera i marchewki na tarce o grubych oczkach
  • W dużym garnku podsmaż na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i pora
  • Dodaj do garnka ziele angielskie i liście laurowe, smaż dalej
  • Po kilku minutach dodaj warzywa i zalej wszystko ciepłą wodą
  • Gotuj pod przykryciem przez 20 minut
  • Po tym czasie dodaj do garnka przyprawy - sól, pieprz, słodką paprykę, bazylię, oregano, sos sojowy, imbir, chili oraz koncentrat i passatę pomidorową
  • Gotuj wszystko przez kolejne 5 minut
  • Upieczoną rybę wyjmij z piekarnika
  • Wyłóż na jej wierzch ugotowane warzywa (możesz wyjąć ziele i liście, jeśli znajdziesz je w garnku) i rozprowadź równomiernie
  • Po ostudzeniu schłodź w lodówce przez noc (chociaż można jeść też na ciepło!)