przepis na rybę po grecku – bez smażenia i glutenu
Przepis na rybę po grecku, którego chyba nie trzeba nikomu przedstawiać! Moja zmora z dzieciństwa i miłość w dorosłym życiu.
Przepis ten jest tradycyjny, od siebie zmieniłam jedynie formę przygotowania ryby, przez co całe danie jest zdrowsze i mniej kaloryczne.
Filetów nie smażę w panierce na tłuszczu, natomiast obtaczam w mące ryżowej i piekę w piekarniku. Oszczędza to nie tylko kalorie, ale też czas, ponieważ podaję ją w tym samym naczyniu, w którym była przygotowywana. Dzięki temu mam mniej zmywania i nie stoję przy rozgrzanej patelni.
Dodatek mąki ryżowej pozwoli trochę zagęścić sos, który po ugotowaniu warzyw może mieć w sobie nadmiar wody.
Pomimo tej małej zmiany, ryba jest soczysta, a smak całej potrawy niemal identyczny, jak w tej smażonej wersji.
Jeśli szukacie więcej tradycyjnych przepisów idealnych na świąteczny stół, tutaj jest moja ulubiona kapusta wigilijna – słodko kwaśna, aromatyczna i lekko pikantna.


Przepis na rybę po grecku
Urządzenia
- piekarnik
- naczynie żaroodporne
Składniki
- 500 g filetów z ryby ja użyłam dorsza
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 600 g marchewki
- 100 g pietruszki (korzeń) około 1/2 dużej pietruszki
- 100 g selera (korzeń) około 1/3
- 1 biała część pora
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2,5 szklanki ciepłej wody
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2 łyżki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1 łyżeczka płatków chili opcjonalnie
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni
- Filety z ryby oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące ryżowej i ułóż w naczyniu żaroodpornym
- Piecz przez około 15-25 minut, w zależności od grubości filetów
- W międzyczasie zetrzyj pietruszkę, selera i marchewki na tarce o grubych oczkach
- W dużym garnku podsmaż na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i pora
- Dodaj do garnka ziele angielskie i liście laurowe, smaż dalej
- Po kilku minutach dodaj warzywa i zalej wszystko ciepłą wodą
- Gotuj pod przykryciem przez 20 minut
- Po tym czasie dodaj do garnka przyprawy - sól, pieprz, słodką paprykę, bazylię, oregano, sos sojowy, imbir, chili oraz koncentrat i passatę pomidorową
- Gotuj wszystko przez kolejne 5 minut
- Upieczoną rybę wyjmij z piekarnika
- Wyłóż na jej wierzch ugotowane warzywa (możesz wyjąć ziele i liście, jeśli znajdziesz je w garnku) i rozprowadź równomiernie
- Po ostudzeniu schłodź w lodówce przez noc (chociaż można jeść też na ciepło!)