pyłek pszczeli
pyłek pszczeli
CO TO JEST PYŁEK PSZCZELI?
Pyłek pszczeli to nic innego jak pyłek kwiatowy zebrany i częściowo przetworzony przez pszczoły. Pyłek ten oprócz miodu jest podstawowym pokarmem pszczół. Ma postać małych kuleczek w odcieniach koloru żółtego aż po brązowy. Jedna taka kuleczka ma w sobie około 100 tysięcy malutkich ziaren pochodzących z kwiatów, często leczniczych, takich jak dzika róża, dziurawiec czy mniszek lekarski.
Pyłek pszczeli znany jest już od tysięcy lat. Używany przez Egipcjan, Rzymian i Greków nazywany był życiodajnym pyłem. Świetnie sprawdzał się w leczeniu chorób, jednak był też popularny jako środek odmładzający.

Skład pyłku pszczelego – witaminy i minerały
- witaminy z grupy B,
- witamina C,
- witamina E,
- B-karoten,
- magnez, wapń, potas, cynk, żelazo, fosfor,
- źródło białka ok. 20%,
- fitohormony i enzymy – przyspieszają procesy metaboliczne zachodzące w organizmie,
- pyłek kwiatowy jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia oraz białka – stosowany jest przy anemii oraz jako suplement w diecie wegetariańskiej.
ZALETY SPOŻYWANIA PYŁKU KWIATOWEGO – WŁAŚCIWOŚCI
Regularna suplementacja pyłku kwiatowego niesie za sobą szereg dobroczynnych właściwości zdrowotnych.
W jego składzie znajdziemy niemalże wszystkie niezbędne pierwiastki i minerały, które odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu.
Pyłek wspomaga naturalną odporność organizmu, wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Ponadto wykazuje właściwości antybiotyczne.
Dzięki dużej zawartości substancji aktywnych i bogatemu składowi chemicznemu, pyłek pszczeli świetnie się sprawdza przy leczeniu infekcji bakteryjnych czy grzybiczych. Zwalcza drobnoustroje, hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych. Stosowany przy alergiach łagodzi ich objawy, zmniejsza częstotliwość występowania ataków astmy.
Pyłek ma działanie odżywcze, regeneruje i wzmacnia cały organizm. Likwiduje niedobory białka, pierwiastków i biominerałów. Oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga regenerację tkanki wątrobowej, uszkodzonej przewlekłymi chorobami lub nadużyciem leków.
Ponadto reguluje procesy trawienne, co wspomaga zdrowe odchudzanie. Poprawia jakość snu, ułatwia zasypianie.
JAK SPOŻYWAĆ PYŁEK KWIATOWY?
Pyłek można spożywać jako dodatek do herbaty, a także sam pomieszany z wodą. Jest to najprostszy i najszybszy sposób na jego codzienna suplementację.
Oprócz tego można go spożywać „na surowo” z twarożkiem, jogurtem, w sałatkach, a nawet można go użyć przy produkcji domowych czekoladek.
Sposób spożywania pyłku i jego wcześniejsze przygotowanie wpływa na przyswajalność i wykorzystanie jego składników odżywczych i wszystkich pierwiastków i minerałów przez organizm.
Mogą go przyjmować dorośli i dzieci. Należy jednak pamiętać, żeby dostosować dawkę do wagi ciała i sytuacji/choroby. Dawki powinny oscylować między 5 – 10 a 40 g dziennie. W zależności od potrzeby i efektu, jaki chcemy uzyskać.
Przed rozpoczęciem leczenia pyłkiem pszczelim, należy się zapoznać z listą przeciwwskazań:
- choroba nerek,
- ciąża. Choć pyłek wspomaga płodność, co w konsekwencji zwiększa szansę zajścia w ciążę, to już w ciąży może nam zaszkodzić. Uważa się, że ma on działanie stymulujące i może wywołać skurcze macicy. Może to zagrażać ciąży.
- nie ma na razie żadnych publikacji naukowych, które stwierdzają w 100%, że spożywanie pyłku kwiatowego jest bezpieczne podczas karmienia piersią,
- osoby ze stwierdzoną alergią na pyłek powinny kategorycznie przestrzegać zakazu spożywania go,
- osoby uczulone na pylenie drzew i kwiatów, przed rozpoczęciem leczenia powinny skonsultować się z lekarzem i wykonać potrzebne badania wykluczające alergię na pyłek pszczeli. Chociaż alergia ta występuje bardzo rzadko, może powodować poważne reakcje alergiczne, np. duszności czy wysypki skórne.

O pyłku pszczelim:
- nie dodajemy go do gorących napojów, ponieważ straci swoje właściwości,
- czasem ma gorzki smak, dlatego warto zrównoważyć go miodem lub czymś kwaśnym,
- namoczony przez kilka godzin w wodzie lub herbacie jest najlepiej wykorzystywany przez organizm człowieka (około 80%) – ja moczę 2 łyżeczki pyłku razem z jedną łyżeczką miodu przez całą noc (bez znaczenia jest to, w jakiej ilości wody go moczymy), wypijam następnego dnia rano na czczo, bowiem miód namoczony w wodzie również ma więcej właściwości zdrowotnych niż ten jedzony prosto ze słoika,
- nierozdrobniony pyłek, spożywany w takiej formie w jakiej go kupujemy wykorzystywany jest przez organizm tylko w 10%,
- jeżeli chcesz spożywać pyłek „na surowo”, bez moczenia go w wodzie, np. do śniadania, rozdrobnij go (łyżeczką lub w moździerzu). Wtedy jego procent wykorzystania przez organizm będzie zbliżony do tego namoczonego w wodzie (około 60% – 80%).
PYŁEK PSZCZELI ZEWNĘTRZNIE
Pyłek pszczeli ma zastosowanie nie tylko wewnętrzne, ale i zewnętrzne.
Jest używany w kosmetyce, poprawia wygląd skóry i działa odmładzająco. Doskonale sprawdzi się w walce z trądzikiem i innymi niedoskonałościami skóry, niweluje przebarwienia i spowalnia proces starzenia się skóry, działa przeciwzmarszczkowo.
Pyłek swoje działanie upiększające zawdzięcza nienasyconym kwasom tłuszczowym (linolowy, a-linolenowy), enzymom, flawonoidom, fitosterolom oraz witaminom i biopierwiastkom.

Gdzie kupić pyłek pszczeli?
Pyłek możecie znaleźć w niektórych aptekach oraz w sklepach ze zdrową żywnością.
Dostępny jest również online – pyłek pszczeli 450g.
Koszt za słoik 400g to około 35 – 40 złotych.