przepis na puree z dyni hokkaido
Puree z dyni to coś, co warto zrobić “raz a dobrze”. Najlepiej kupić kilka sztuk, upiec je, a puree przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Wtedy spokojnie starczy na kilka dni, a zapewniam Was – z dyni można przygotować naprawdę wiele smacznych przepisów!
Oprócz słynnej zupy krem, dynia świetnie sprawdzi się w koktajlach, owsiankach, można upiec z niej ciastka, babeczki, a nawet usmażyć pancakes – pyszne i wegańskie!
Dynię można wykorzystać w wielu przepisach i uważam, że naprawdę warto. Jest to produkt sezonowy, tani i niskokaloryczny – zawiera około 26 kcal w 100 g!

Puree z dyni hokkaido
Do przygotowania puree potrzebna jest dynia hokkaido. Połowa takiej dyni to około 1 szklanka puree.
Aby upiec dynię nie potrzebna jest żadna oliwa ani przyprawy – dzięki temu dynia świetnie sprawdzi się w przepisach zarówno na słodko i słono.
Przygotowanie puree z dyni:
- Umyj dynię i wydrąż z niej pestki.
- Pokrój na mniejsze kawałki – w półksiężyce.
- Ułóż na blasze do pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach przez 35 minut.
- Dynię hokkaido jemy ze skórką!