przepis na puree z dyni hokkaido

Puree z dyni to coś, co warto zrobić “raz a dobrze”. Najlepiej kupić kilka sztuk, upiec je, a puree przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Wtedy spokojnie starczy na kilka dni, a zapewniam Was – z dyni można przygotować naprawdę wiele smacznych przepisów!

Oprócz słynnej zupy krem, dynia świetnie sprawdzi się w koktajlach, owsiankach, można upiec z niej ciastka, babeczki, a nawet usmażyć pancakes – pyszne i wegańskie!

Dynię można wykorzystać w wielu przepisach i uważam, że naprawdę warto. Jest to produkt sezonowy, tani i niskokaloryczny – zawiera około 26 kcal w 100 g!

Co zrobić z puree z dyni | greenmenu.pl

Puree z dyni hokkaido

Do przygotowania puree potrzebna jest dynia hokkaido. Połowa takiej dyni to około 1 szklanka puree.

Aby upiec dynię nie potrzebna jest żadna oliwa ani przyprawy – dzięki temu dynia świetnie sprawdzi się w przepisach zarówno na słodko i słono.

Przygotowanie puree z dyni:

  • Umyj dynię i wydrąż z niej pestki.
  • Pokrój na mniejsze kawałki – w półksiężyce.
  • Ułóż na blasze do pieczenia.
  • Piecz w 180 stopniach przez 35 minut.
  • Dynię hokkaido jemy ze skórką!
Przepis podstawowy na puree z dyni | greenmenu.pl