przepis na wegańskie falafele z ciecierzycy
Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, a brakuje Ci polskich smaków – ten przepis na falafele jest dla Ciebie!
Osobiście nie przepadam za falafelami przyprawionymi kuminem i kolendrą, są dla mnie zbyt orientalne i za bardzo zdominowane przez przyprawy. Chciałam wymyślić przepis, który aromatem połączy tradycyjnego kotleta mielonego, a strukturą wciąż będzie przypominał falafele.
Tak o to powstały te pyszne wegańskie kotleciki, chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku – przygotowane z ciecierzycy i prawdziwej, polskiej musztardy. Jest to moja interpretacja falafeli, która idealnie sprawdzi się podczas rodzinnego, niedzielnego obiadu. Smacznego!


Przepis na wegańskie falafele z ciecierzycy
Pomysł na zdrowy, wegański obiad z ciecierzycy
Urządzenia
- Blender
- patelnia
Składniki
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 0.5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 3 suszone pomidory
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 0.5 pęczka natki pietruszki
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Ciecierzycę dokładnie opłucz i namocz w zimnej wodzie przez całą noc.
- Ciecierzyca napęcznieje, więc mocz ją w większym naczyniu, a wody nalej dwa razy więcej niż suchych strączków.
- Następnego dnia (po minimum 12 godzinach moczenia ciecierzycy), przepłucz ją dokładnie i przesyp do czystego naczynia.
- Do naczynia dodaj posiekaną cebulę i resztę składników.
- Zblenduj wszystko na gładką masę.
- Z gotowej masy formuj kotleciki - pomóż sobie zwilżonymi dłońmi.
- Falafele smaż na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.
- Zarumienione falafele przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsącz z tłuszczu.
- Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.