przepis na wegańskie falafele z ciecierzycy

Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, a brakuje Ci polskich smaków – ten przepis na falafele jest dla Ciebie!

Osobiście nie przepadam za falafelami przyprawionymi kuminem i kolendrą, są dla mnie zbyt orientalne i za bardzo zdominowane przez przyprawy. Chciałam wymyślić przepis, który aromatem połączy tradycyjnego kotleta mielonego, a strukturą wciąż będzie przypominał falafele.

Tak o to powstały te pyszne wegańskie kotleciki, chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku – przygotowane z ciecierzycy i prawdziwej, polskiej musztardy. Jest to moja interpretacja falafeli, która idealnie sprawdzi się podczas rodzinnego, niedzielnego obiadu. Smacznego!

Wegańskie falafele z ciecierzycy - prosty przepis | greenmenu.pl
Wegańskie falafele z ciecierzycy - prosty przepis | greenmenu.pl

Przepis na wegańskie falafele z ciecierzycy

greenmenu
Pomysł na zdrowy, wegański obiad z ciecierzycy
Czas Przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 15 minutes
moczenie ciecierzycy 12 hours
Czas całkowity 12 hours 30 minutes
Stopień trudności bardzo łatwe
Kuchnia bez glutenu, bez laktozy, obiady
Porcje 4

Urządzenia

  • Blender
  • patelnia

Składniki
  

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 0.5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 3 suszone pomidory
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 0.5 pęczka natki pietruszki
  • olej do smażenia

Przygotowanie
 

  • Ciecierzycę dokładnie opłucz i namocz w zimnej wodzie przez całą noc.
  • Ciecierzyca napęcznieje, więc mocz ją w większym naczyniu, a wody nalej dwa razy więcej niż suchych strączków.
  • Następnego dnia (po minimum 12 godzinach moczenia ciecierzycy), przepłucz ją dokładnie i przesyp do czystego naczynia.
  • Do naczynia dodaj posiekaną cebulę i resztę składników.
  • Zblenduj wszystko na gładką masę.
  • Z gotowej masy formuj kotleciki - pomóż sobie zwilżonymi dłońmi.
  • Falafele smaż na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.
  • Zarumienione falafele przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsącz z tłuszczu.
  • Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.