przepis na wegańskie Chili Sin Carne z tofu
Jeśli szukasz pomysłu na szybki i odżywczy obiad – ten przepis jest dla Ciebie!
To wegańskie Chili Sin Carne to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, całe danie jest jednogarnkowe i wykorzystuje tanie składniki, które znajdziesz w każdym sklepie spożywczym.


Wegańskie Chili Sin Carne z Tofu
Składniki
- 250 g tofu
- 400 g czerwonej fasoli cała puszka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 400 g pomidorów z puszki cała puszka
- 1 papryka czerwona
- 50 ml wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielony
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- 0.5 łyżeczki płatków chili opcjonalnie
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy.
- Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę.
- Po kilku minutach smażenia dodaj pokruszone tofu i startą na grubych oczkach marchewkę.
- Po około 10 minutach dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy, syrop z agawy, sos sojowy i wszystkie przyprawy.
- Zalej wszystko pomidorami z puszki i 50ml wody.
- Duś pod przykryciem około 25 minut.
- Podawaj z ryżem i ulubionymi ziołami.