przepis na wegańskie Chili Sin Carne z tofu

Jeśli szukasz pomysłu na szybki i odżywczy obiad – ten przepis jest dla Ciebie!

To wegańskie Chili Sin Carne to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, całe danie jest jednogarnkowe i wykorzystuje tanie składniki, które znajdziesz w każdym sklepie spożywczym.

Przepis na wegańskie Chili z tofu
Przepis na wegańskie Chili z tofu

Wegańskie Chili Sin Carne z Tofu

greenmenu
Czas Przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 35 minutes
Czas całkowity 45 minutes
Stopień trudności bardzo łatwe, szybkie
Kuchnia bez glutenu, bez laktozy, obiady, wegańskie
Porcje 5

Składniki
  

  • 250 g tofu
  • 400 g czerwonej fasoli cała puszka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 400 g pomidorów z puszki cała puszka
  • 1 papryka czerwona
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielony
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 0.5 łyżeczki płatków chili opcjonalnie
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie
 

  • Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy.
  • Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę.
  • Po kilku minutach smażenia dodaj pokruszone tofu i startą na grubych oczkach marchewkę.
  • Po około 10 minutach dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy, syrop z agawy, sos sojowy i wszystkie przyprawy.
  • Zalej wszystko pomidorami z puszki i 50ml wody.
  • Duś pod przykryciem około 25 minut.
  • Podawaj z ryżem i ulubionymi ziołami.