przepis na jednoporcjowe brownie z fasoli

Jestem osobą, która nie przepada za słodyczami, a w mojej codziennej diecie posiłki “na słodko” pojawiają się sporadycznie. Nie znaczy to jednak, że w ogóle nie jem ciast czy czekolady. Problem pojawia się wtedy, kiedy mam ochotę na domowe ciasto – jak upiekę całą blachę, większość prawdopodobnie się zmarnuje.

W takich sytuacjach na ratunek przychodzą przepisy jednoporcjowe, najlepiej proste, szybkie i zdrowe. Brownie z fasoli idealnie się w te ramy wpisuje. Jego przygotowanie zajmuje chwilę, składniki dostępne są w każdym sklepie, a ciasto praktycznie “robi się samo”. Dodatkowo nie są to bezwartościowe kalorie, ponieważ używamy tu fasoli, która jest strączkiem bogatym w białko, słodycz pochodzi z banana i minimalnego dodatku erytrolu – słodzika o bardzo niskim indeksie glikemicznym. Dzięki temu to jednoporcjowe brownie z fasoli będzie idealnym pomysłem na drugie śniadanie czy słodki podwieczorek.

Jednoporcjowe brownie z fasoli - prosty przepis | greenmenu.pl
Jednoporcjowe brownie z fasoli - prosty przepis | greenmenu.pl

Brownie z czerwonej fasoli

greenmenu
Prosty przepis na jednoporcjowe brownie z fasoli
Czas Przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 35 minutes
Czas całkowity 40 minutes
Stopień trudności bardzo łatwe, bardzo szybkie
Kuchnia bez laktozy, dla dzieci
Porcje 1

Urządzenia

  • Blender
  • piekarnik

Składniki
  

  • 4 łyżki czerwonej fasoli około 60g
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka erytrolu
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 1 kostka czekolady opcjonalnie

Przygotowanie
 

  • Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
  • Zblenduj dokładnie wszystkie składniki (oprócz kostki czekolady).
  • Przełóż masę do kokilki lub innego naczynia żaroodpornego.
  • Posiekaj kostkę czekolady i posyp nią wierzch masy.
  • Piecz około 35 minut.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Jednoporcjowe brownie z fasoli - prosty przepis | greenmenu.pl