przepis na jednoporcjowe brownie z fasoli
Jestem osobą, która nie przepada za słodyczami, a w mojej codziennej diecie posiłki “na słodko” pojawiają się sporadycznie. Nie znaczy to jednak, że w ogóle nie jem ciast czy czekolady. Problem pojawia się wtedy, kiedy mam ochotę na domowe ciasto – jak upiekę całą blachę, większość prawdopodobnie się zmarnuje.
W takich sytuacjach na ratunek przychodzą przepisy jednoporcjowe, najlepiej proste, szybkie i zdrowe. Brownie z fasoli idealnie się w te ramy wpisuje. Jego przygotowanie zajmuje chwilę, składniki dostępne są w każdym sklepie, a ciasto praktycznie “robi się samo”. Dodatkowo nie są to bezwartościowe kalorie, ponieważ używamy tu fasoli, która jest strączkiem bogatym w białko, słodycz pochodzi z banana i minimalnego dodatku erytrolu – słodzika o bardzo niskim indeksie glikemicznym. Dzięki temu to jednoporcjowe brownie z fasoli będzie idealnym pomysłem na drugie śniadanie czy słodki podwieczorek.


Brownie z czerwonej fasoli
Urządzenia
- Blender
- piekarnik
Składniki
- 4 łyżki czerwonej fasoli około 60g
- 1 banan
- 1 jajko
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka erytrolu
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki orkiszowej
- 1 kostka czekolady opcjonalnie
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
- Zblenduj dokładnie wszystkie składniki (oprócz kostki czekolady).
- Przełóż masę do kokilki lub innego naczynia żaroodpornego.
- Posiekaj kostkę czekolady i posyp nią wierzch masy.
- Piecz około 35 minut.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
