pieczony omlet gryczany
Ten omlet to idealny pomysł na słodkie śniadanie.
Jest bardzo prosty w przygotowaniu i wymaga od nas jedynie zblendowania wszystkich składników. Piecze się w 15 minut, a podany z jogurtem i owocami wygląda jak danie z dobrej restauracji.
W sezonie letnim, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców, na przykład truskawek, jagód, jeżyn czy malin, możemy z powodzeniem zastąpić nimi sos owocowy z przepisu.


Pieczony omlet gryczany
Urządzenia
- patelnia
- piekarnik
- garnek
Składniki
- 2 sztuki jaja z wolnego wybiegu
- 140 ml mleka roślinnego ja użyłam ryżowego
- 4 łyżki mąki gryczanej ja użyłam pełnoziarnistej mąki
- 1 łyżka syropu klonowego można pominąć lub zamienić na syrop z agawy
- 150 g mrożonych owoców leśnych
- 3 łyżki jogurtu do podania ja użyłam jogurtu wegańskiego
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 220 stopni
- Zblenduj wszystkie składniki na omlet- jaja, mleko, mąkę i syrop klonowy
- Rozgrzej patelnię i wylej na nią przygotowaną wcześniej masę
- Przełóż patelnię do piekarnika - upewnij się, że patelnia nadaje się do pieczenia i nie zawiera żadnych plastikowych elementów
- Piecz 15 minut w 220 stopniach (Z termoobiegiem)
- W między czasie wrzuć mrożone owoce do garnka i na bardzo małym ogniu powoli je rozmrażaj (do momentu aż będą ciepłe i puszczą sok)
- Po 15 minutach omlet jest gotowy do wyciągnięcia z piekarnika
- Podawaj z jogurtem i polewą owocową
Mimo pełnoziarnistej mąki gryczanej, która występuje w tym przepisie, omlet jest wilgotny i puszysty, a co najważniejsze – nie jest ciężki.
W połączeniu z delikatnym jogurtem i kwaśnymi owocami smakuje naprawdę super.
