pieczony omlet gryczany

Ten omlet to idealny pomysł na słodkie śniadanie.

Jest bardzo prosty w przygotowaniu i wymaga od nas jedynie zblendowania wszystkich składników. Piecze się w 15 minut, a podany z jogurtem i owocami wygląda jak danie z dobrej restauracji.

W sezonie letnim, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców, na przykład truskawek, jagód, jeżyn czy malin, możemy z powodzeniem zastąpić nimi sos owocowy z przepisu.

Przepis na pieczony omlet gryczany | greenmenu.pl
Przepis na pieczony omlet gryczany | greenmenu.pl

Pieczony omlet gryczany

greenmenu
Czas Przygotowania 3 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Czas całkowity 18 minutes
Stopień trudności bardzo łatwe, szybkie
Kuchnia bez glutenu, bez laktozy, śniadania i kolacje
Porcje 2

Urządzenia

  • patelnia
  • piekarnik
  • garnek

Składniki
  

  • 2 sztuki jaja z wolnego wybiegu
  • 140 ml mleka roślinnego ja użyłam ryżowego
  • 4 łyżki mąki gryczanej ja użyłam pełnoziarnistej mąki
  • 1 łyżka syropu klonowego można pominąć lub zamienić na syrop z agawy
  • 150 g mrożonych owoców leśnych
  • 3 łyżki jogurtu do podania ja użyłam jogurtu wegańskiego

Przygotowanie
 

  • Nagrzej piekarnik do 220 stopni
  • Zblenduj wszystkie składniki na omlet- jaja, mleko, mąkę i syrop klonowy
  • Rozgrzej patelnię i wylej na nią przygotowaną wcześniej masę
  • Przełóż patelnię do piekarnika - upewnij się, że patelnia nadaje się do pieczenia i nie zawiera żadnych plastikowych elementów
  • Piecz 15 minut w 220 stopniach (Z termoobiegiem)
  • W między czasie wrzuć mrożone owoce do garnka i na bardzo małym ogniu powoli je rozmrażaj (do momentu aż będą ciepłe i puszczą sok)
  • Po 15 minutach omlet jest gotowy do wyciągnięcia z piekarnika
  • Podawaj z jogurtem i polewą owocową

Mimo pełnoziarnistej mąki gryczanej, która występuje w tym przepisie, omlet jest wilgotny i puszysty, a co najważniejsze – nie jest ciężki.

W połączeniu z delikatnym jogurtem i kwaśnymi owocami smakuje naprawdę super.

Przepis na pieczony omlet gryczany | greenmenu.pl