przepis na jednoporcjową pieczoną owsiankę czekoladową
Jeśli lubisz zacząć dzień pysznym, ciepłym i słodkim posiłkiem, ten przepis jest dla Ciebie! Choć sprawdzi się on o każdej porze dnia, jako śniadanie, słodka kolacja czy po prostu deser.
Jest to idealne danie dla kuchennych “leniwców”, którzy najchętniej zamieszaliby wszystko w jednej misce, żeby zaoszczędzić czas zarówno podczas przygotowania, jak i sprzątania po gotowaniu.
Owsiankę można jeść na ciepło – zaraz po upieczeniu, ale także następnego dnia po schłodzeniu w lodówce. W środku jest wilgotna, a ukryta w niej kostka gorzkiej czekolady rozpływa się z każdym kolejnym kęsem. Można ją zabrać do szkolnego lub pracowego lunchboxa, dodać do niej odrobinę jogurtu i owoców – ja postawiłam na kokosowy jogurt i leśną mieszankę. Smacznego!


Jednoporcjowa pieczona owsianka z czekoladą
Urządzenia
- piekarnik
- jednoporcjowa kokilka
Składniki
- 100 ml napoju sojowego bez cukru
- 40 g płatków owsianych 4 łyżki
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 banan
- 1 łyżeczka erytrolu opcjonalnie
- 1 kostka gorzkiej czekolady
Przygotowanie
- Banana rozgnieć widelcem i wymieszaj z mlekiem roślinnym.
- Dodaj kakao, erytrol, proszek do pieczenia i płatki owsiane.
- Poczekaj chwilę, aż płatki wchłoną odrobinę mleka i cała masa stanie się gęstsza.
- Przełóż masę do kokilki, a w środek włóż kostkę czekolady (tak, aby była zakryta płatkami).
- Piecz około 30 minut w 190 stopniach.
Notatki

Zdjęcia i sam przepis podpowiadają, że nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia! Od razu chce się maszerować do kuchni i wyjmować kokilki, by wypróbować tak obiecujące, czekoladowe śniadanie! :)