przepis na wegański pasztet z soczewicy

Czerwona soczewica, w przeciwieństwie do zielonej lub brązowej, gotuje się bardzo szybko. Dzięki temu przygotowanie tego pasztetu zajmuje niewiele czasu.

Tak naprawdę ugotowanie soczewicy i podsmażenie cebuli to jedyne czynności, które przy tym przepisie trzeba wykonać. Potem wrzuca się wszystko do miski, blenduje i gotowe.

Ten pasztet idealnie smakuje na kanapce z ogórkiem kiszonym, może też być użyty do wrapów z warzywami, a także świetnie zastąpi hummus. Oprócz tego jest bardzo tani – w lidlu za opakowanie czerwonej soczewicy 400 g zapłacimy jedynie kilka złotych.

Przepis na pasztet z soczewicy - wegański | greenmenu.pl

Przepis na wegański pasztet z soczewicy

greenmenu
Pyszna pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów
Prep Time 20 minutes
Course bardzo łatwe, bardzo szybkie
Cuisine bez glutenu, bez laktozy, wegańskie
Servings 8

Equipment

  • Blender

Ingredients
  

  • 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • 4 suszone pomidory
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka pasty/koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soli

Instructions
 

  • Wypłucz soczewicę i zalej ją wodą w proporcji 2:1 (czyli szklankę soczewicy dwiema szklankami wody)
  • Ugotuj soczewicę - zajmie to około 15 minut
  • W międzyczasie podsmaż na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę
  • W misce blendera umieść wszystkie składniki: ugotowaną soczewicę, podsmażoną cebulę, suszone pomidory i resztę przypraw
  • Zblenduj wszystko na gładką masę i przełóż do pojemnika
  • Przechowuj w lodówce do 4-5 dni
Przepis na pasztet z soczewicy - wegański | greenmenu.pl