przepis na wegański pasztet z soczewicy
Czerwona soczewica, w przeciwieństwie do zielonej lub brązowej, gotuje się bardzo szybko. Dzięki temu przygotowanie tego pasztetu zajmuje niewiele czasu.
Tak naprawdę ugotowanie soczewicy i podsmażenie cebuli to jedyne czynności, które przy tym przepisie trzeba wykonać. Potem wrzuca się wszystko do miski, blenduje i gotowe.
Ten pasztet idealnie smakuje na kanapce z ogórkiem kiszonym, może też być użyty do wrapów z warzywami, a także świetnie zastąpi hummus. Oprócz tego jest bardzo tani – w lidlu za opakowanie czerwonej soczewicy 400 g zapłacimy jedynie kilka złotych.

Przepis na wegański pasztet z soczewicy
Pyszna pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów
Equipment
- Blender
Ingredients
- 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
- 4 suszone pomidory
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka pasty/koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka soli
Instructions
- Wypłucz soczewicę i zalej ją wodą w proporcji 2:1 (czyli szklankę soczewicy dwiema szklankami wody)
- Ugotuj soczewicę - zajmie to około 15 minut
- W międzyczasie podsmaż na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę
- W misce blendera umieść wszystkie składniki: ugotowaną soczewicę, podsmażoną cebulę, suszone pomidory i resztę przypraw
- Zblenduj wszystko na gładką masę i przełóż do pojemnika
- Przechowuj w lodówce do 4-5 dni
