przepis na drożdżowe paszteciki do barszczu
Do tego przepisu będzie potrzebna kapusta wigilijna z grzybami.
Możecie wykorzystać mój przepis, który podlinkowany jest powyżej, albo użyć swojej ulubionej kapusty z grzybami.
Ciasto drożdżowe do tych pasztecików jest w 100% wegańskie. Zamiast jajka mamy tu jego wegański zamiennik, czyli zalane wrzątkiem mielone siemie lniane. Dodatkowym akcentem jest czosnek niedźwiedzi, który moim zdaniem bardzo dobrze pasuje zarówno do kapusty jak i do barszczu.
Chociaż przepis ten można nazwać typowo świątecznym, spokojnie można piec te paszteciki przez cały rok :)



Przepis na drożdżowe paszteciki do barszczu
Urządzenia
- piekarnik
- robot kuchenny (opcjonalnie)
Składniki
- 350 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka soli
- 7 g suchych drożdży
- 240 ml wody
- 2 szklanki kapusty z grzybami przepis na kapustę znajdziesz w kategorii "przepisy"
Przygotowanie
- Zmielone siemie lniane zalej 3 łyżkami wrzątku i wymieszaj, następnie odstaw na kilka minut
- W dużej misce umieść wszystkie składniki na ciasto drożdżowe
- Dodaj zalane wrzątkiem siemię i ugniataj ciasto
- Najlepiej ugniatać je mikserem lub robotem kuchennym - około 10 minut
- Ugniecione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny
- Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość jest gotowe do dalszej pracy
- Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 1-1,5 cm
- Na rozwałkowane ciasto wyłóż kapustę i rozprowadź ją równomiernie po całej powierzchni
- Zawiń ciasto w rulon i krój na plastry, około 4 cm każdy
- Ułóź paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut, w międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni
- Piecz około 30 minut, studź na kratce lub podawaj jeszcze ciepłe do barszczu
Notatki
Tutaj znajdziesz przepis na kapustę wigilijną do tych pasztecików.