przepis na drożdżowe paszteciki do barszczu

Do tego przepisu będzie potrzebna kapusta wigilijna z grzybami.

Możecie wykorzystać mój przepis, który podlinkowany jest powyżej, albo użyć swojej ulubionej kapusty z grzybami.

Ciasto drożdżowe do tych pasztecików jest w 100% wegańskie. Zamiast jajka mamy tu jego wegański zamiennik, czyli zalane wrzątkiem mielone siemie lniane. Dodatkowym akcentem jest czosnek niedźwiedzi, który moim zdaniem bardzo dobrze pasuje zarówno do kapusty jak i do barszczu.

Chociaż przepis ten można nazwać typowo świątecznym, spokojnie można piec te paszteciki przez cały rok :)

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami - przepis | greenmenu.pl
Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami - przepis | greenmenu.pl
Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami - przepis | greenmenu.pl

Przepis na drożdżowe paszteciki do barszczu

greenmenu
Czas Przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 30 minutes
CZAS WYRASTANIA 2 hours 30 minutes
Stopień trudności łatwe
Kuchnia bez laktozy, wegańskie
Porcje 8 sztuk

Urządzenia

  • piekarnik
  • robot kuchenny (opcjonalnie)

Składniki
  

  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suchych drożdży
  • 240 ml wody
  • 2 szklanki kapusty z grzybami przepis na kapustę znajdziesz w kategorii "przepisy"

Przygotowanie
 

  • Zmielone siemie lniane zalej 3 łyżkami wrzątku i wymieszaj, następnie odstaw na kilka minut
  • W dużej misce umieść wszystkie składniki na ciasto drożdżowe
  • Dodaj zalane wrzątkiem siemię i ugniataj ciasto
  • Najlepiej ugniatać je mikserem lub robotem kuchennym - około 10 minut
  • Ugniecione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny
  • Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość jest gotowe do dalszej pracy
  • Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat
  • Rozwałkuj ciasto na grubość około 1-1,5 cm
  • Na rozwałkowane ciasto wyłóż kapustę i rozprowadź ją równomiernie po całej powierzchni
  • Zawiń ciasto w rulon i krój na plastry, około 4 cm każdy
  • Ułóź paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut, w międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni
  • Piecz około 30 minut, studź na kratce lub podawaj jeszcze ciepłe do barszczu

Notatki

Tutaj znajdziesz przepis na kapustę wigilijną do tych pasztecików.