przepis na pastę kanapkową z prażonym słonecznikiem i tofu

Kanapki to zawsze dobry pomysł na szybki posiłek. Całe szczęście coraz więcej osób próbuje urozmaicać proste kanapki i na talerzu zamiast smutnej bułki z plastrem pomidora i szynką, pojawiają się zdrowe, ciekawe pasty i mnóstwo warzyw.

Dzisiejszy przepis to pasta z tofu, suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Świetnie smakuje z kiszonym ogórkiem, idealnie zastępuje hummus! Oprócz tego jest bardzo dobrym źródłem białka – soja jest jednym roślinnym źródłem białka, które zawiera komplet aminokwasów!

Wegańska pasta kanapkowa z tofu - przepis | greenmenu.pl
Wegańska pasta kanapkowa z tofu - przepis | greenmenu.pl

Przepis na pastę kanapkową z tofu

Pyszna pasta kanapkowa z dodatkiem prażonego słonecznika i suszonych pomidorów
Czas Przygotowania 5 mins
Czas całkowity 5 mins
Stopień trudności bardzo łatwe, bardzo szybkie
Kuchnia bez glutenu, bez laktozy, śniadania i kolacje, wegańskie
Porcje 8

Urządzenia

  • Blender

Składniki
  

  • 200 g tofu (naturalne) cała kostka
  • 0,5 szklanki słonecznika
  • 3 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
  • 1 łyżka srirachy
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek
  • 3 suszone pomidory
  • 1/4 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
 

  • Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni, powinno to zająć minutę - dwie. Praż na dużym ogniu, często mieszając, aby słonecznik się nie przypalił
  • W misce umieść wszystkie składniki, dodaj ciepły prażony słonecznik i zblenduj wszystko na gładką masę
  • Przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku do 4-5 dni