przepis na pastę kanapkową z prażonym słonecznikiem i tofu
Kanapki to zawsze dobry pomysł na szybki posiłek. Całe szczęście coraz więcej osób próbuje urozmaicać proste kanapki i na talerzu zamiast smutnej bułki z plastrem pomidora i szynką, pojawiają się zdrowe, ciekawe pasty i mnóstwo warzyw.
Dzisiejszy przepis to pasta z tofu, suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Świetnie smakuje z kiszonym ogórkiem, idealnie zastępuje hummus! Oprócz tego jest bardzo dobrym źródłem białka – soja jest jednym roślinnym źródłem białka, które zawiera komplet aminokwasów!


Przepis na pastę kanapkową z tofu
Pyszna pasta kanapkowa z dodatkiem prażonego słonecznika i suszonych pomidorów
Urządzenia
- Blender
Składniki
- 200 g tofu (naturalne) cała kostka
- 0,5 szklanki słonecznika
- 3 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
- 1 łyżka srirachy
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek
- 3 suszone pomidory
- 1/4 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni, powinno to zająć minutę - dwie. Praż na dużym ogniu, często mieszając, aby słonecznik się nie przypalił
- W misce umieść wszystkie składniki, dodaj ciepły prażony słonecznik i zblenduj wszystko na gładką masę
- Przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku do 4-5 dni
Pychota !!!