przepis na orzechowy krem z ciecierzycy
Ten krem do dla mnie duże zaskoczenie. Powstał przypadkiem, podczas robienia ciasteczek z ciecierzycy. Jest bardzo kremowy i orzechowy, idealny do naleśników czy jako dodatek do owsianki lub koktajlu.
Zamiast ciemnej, gorzkiej czekolady można użyć surowych ziaren kakao lub wrzucić do miski posiekane orzechy. Świetnie smakuje z domowym dżemem truskawkowym lub porzeczkowym.

Orzechowy krem z ciecierzycy
Urządzenia
- blender (najlepiej kielichowy, z ostrzem w kształcie litery "s")
Składniki
- 1 puszka ciecierzycy około 230 g
- 15 sztuk świeżych daktyli
- 120 g masła orzechowego (najlepiej z orzeszków ziemnych) 120 g = około 3 duże czubate łyżki
- 80 g mleczka kokosowego około 8 dużych łyżek
- 75 g gorzkiej czekolady u mnie 75 g to cała tabliczka ekologicznej czekolady bez cukru
Przygotowanie
- Wszystkie składniki (oprócz czekolady) wrzuć do miski i dokładnie zblenduj na gładką masę. Może to potrwać kilka minut
- Posiekaj czekoladę (można zastąpić orzechami, surowymi ziarnami kakao, rodzynkami)
- Wymieszaj czekoladę z masą orzechową
- Krem idealnie sprawdza się jago dodatek do owsianek, koktajli i naleśników. Można go przechowywać w lodówce
