przepis na orzechowy krem z ciecierzycy

Ten krem do dla mnie duże zaskoczenie. Powstał przypadkiem, podczas robienia ciasteczek z ciecierzycy. Jest bardzo kremowy i orzechowy, idealny do naleśników czy jako dodatek do owsianki lub koktajlu.

Zamiast ciemnej, gorzkiej czekolady można użyć surowych ziaren kakao lub wrzucić do miski posiekane orzechy. Świetnie smakuje z domowym dżemem truskawkowym lub porzeczkowym.

Orzechowy krem do naleśników z czekoladą | greenemnu.pl

Orzechowy krem z ciecierzycy

Czas Przygotowania 6 minutes
Czas całkowity 6 minutes
Stopień trudności bardzo łatwe, bardzo szybkie
Kuchnia bez laktozy, wegańskie
Porcje 6

Urządzenia

  • blender (najlepiej kielichowy, z ostrzem w kształcie litery "s")

Składniki
  

  • 1 puszka ciecierzycy około 230 g
  • 15 sztuk świeżych daktyli
  • 120 g masła orzechowego (najlepiej z orzeszków ziemnych) 120 g = około 3 duże czubate łyżki
  • 80 g mleczka kokosowego około 8 dużych łyżek
  • 75 g gorzkiej czekolady u mnie 75 g to cała tabliczka ekologicznej czekolady bez cukru

Przygotowanie
 

  • Wszystkie składniki (oprócz czekolady) wrzuć do miski i dokładnie zblenduj na gładką masę. Może to potrwać kilka minut
  • Posiekaj czekoladę (można zastąpić orzechami, surowymi ziarnami kakao, rodzynkami)
  • Wymieszaj czekoladę z masą orzechową
  • Krem idealnie sprawdza się jago dodatek do owsianek, koktajli i naleśników. Można go przechowywać w lodówce
Orzechowy krem do naleśników z czekoladą | greenemnu.pl