przepis na orkiszowe bułki z czarnuszką
To bardzo prosty przepis na pyszne, delikatne i puszyste bułki. Idealnie pasują do hamburgerów oraz kanapek na słodko i słono.
Są one bardzo neutralne w smaku, dlatego będą świetnie smakować zarówno z twarogiem i miodem, jak i słoną pastą kanapkową.
Ich charakterystycznym akcentem jest czarnuszka, jednak można ją zamienić na każde inne ziarna, np. sezam, słonecznik czy pestki dyni.

Przygotowując to ciasto można odnieść wrażenie, że jest ono zbyt lejące, a w przepisie jest za mało mąki. Właśnie o taką konsystencję nam chodzi. Dzięki temu bułki będą puszyste, a nadanie im okrągłego kształtu łatwiejsze.
Ciasto po dłuższym wyrabianiu stanie się bardziej zwarte, dlatego nie polecam skracania tego czasu. 8-10 minut ugniatania pozwoli uzyskać naprawdę fajną teksturę, a bułki po upieczeniu będą lekkie i bardzo miękkie.
Oczywiście robot kuchenny lub mikser z końcówkami do ciasta drożdżowego będzie dużym ułatwieniem.

Bułki orkiszowe z czarnuszką
Urządzenia
- piekarnik
- opcjonalnie - robot kuchenny lub mikser
Składniki
- 350 g mąki orkiszowa jasna najlepszy będzie typ 500
- 250 ml wody
- 7 g suszonych drożdży można również użyć 15g świeżych
- 20 ml oliwy z oliwek można zastąpić innym olejem o neutralnym smaku, np. z pestek winogron
- 5 g soli 5g = jedna łyżeczka
- 20 g czarnuszki 20g = 4-5 łyżeczek
Przygotowanie
- Nalej wodę do dużej miski
- Do wody dodaj drożdże i dokładnie je rozpuść
- Następnie dodaj mąkę i ugniataj ciasto przez około 8 minut. Ciasto będzie bardzo luźne - nie dodawaj więcej mąki. Chodzi nam właśnie o taką konsystencję
- Pod koniec ugniatania dodaj oliwę
- Kiedy ciasto będzie dokładnie wymieszane i ugniecione razem z oliwą, dostaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zajmie to około 2 godziny (czas można skrócić, jednak należy pamiętać, aby ciasto podwoiło swoją objętość). Podczas wyrastania miska z ciastem powinna być przykryta ścierką
- Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na oprószony mąką blat
- Podziel ciasto na 6 równych części
- Ulep 6 bułek - z każdej z 6 części ciasta zrób placek, następnie zagniataj wszystkie jego brzegi do środka
- Do małej miski wsyp czarnuszkę
- Każdą bułkę obtocz w czarnuszce. Możesz zwilżyć górę bułki (wilgotną ręką), aby czarnuszka dobrze się do niej przykleiła
- Odstaw bułki na 30 minut do wyrośnięcia, a w międzyczasie nagrzej piekarnik do 220 stopni
- Piecz w 220 stopniach z termoobiegiem przez 15 minut
- Studź na kratc
Notatki
Z tego samego przepisu można upiec również jeden bochenek chleba (dobrze jest go piec w małej keksówce), jednak czas pieczenia należy wydłużyć do około 35 minut.
Poprawnie upieczone pieczywo wydaje pusty dźwięk po uderzeniu od spodu. Jest to doskonały sposób, aby sprawdzić czy potrzebuje ono jeszcze kilku chwil w piekarniku, czy jest już gotowe do wyjęcia.
Każdy wypiek warto studzić na kratce i poza foremką, w którym było pieczone. Pozwoli to utrzymać chrupiącą skórkę.
