przepis na pizze na orkiszowym spodzie
Przepis na bardzo puszysty spód do pizzy, pieczony na mące orkiszowej i drożdżach.
Ciasto super wyrasta, ma chrupiące brzegi, a w środku jest miękkie i ma piękne dziurki.
Do pizzy można użyć dowolnych dodatków, u mnie to zazwyczaj mozzarella, passata pomidorowa, świeża bazylia i czerwona cebula, jednak ciasto super się zachowuje nawet przy większej ilości dodatków.
Cały sekret dobrego ciasta na pizze to długie wyrabianie i ugniatanie. To dzięki temu gluten się “uruchamia” i nadaje tej charakterystycznej sprężystości.

Spód do pizzy zawsze formuję na blacie oprószonym mąką i semoliną. To semolina właśnie (czyli kasza manna) jest sprawcą chrupiących brzegów niczym z profesjonalnej pizzerii.
Odkąd spróbowałam tego sposobu, nie wyobrażam sobie przygotowania pizzy bez użycia semoliny.

Pizza na orkiszowym spodzie
Urządzenia
- piekarnik
- opcjonalnie - mikser/robot kuchenny
Składniki
Spód do pizzy
- 300 g mąki orkiszowej typ 500
- 50 g semoliny czyli kaszy manny
- 250 ml wody
- 30 ml oliwy z oliwek
- 5 g soli
- 7 g suchych drożdży
Dodatki do pizzy
- 250 g mozzarelli w kulce
- 40 g parmezanu
- 300 g passaty pomidorowej
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na spód do pizzy wymieszaj w misce i zacznij ugniatać ciasto
- Warto skorzystać z pomocy miksera lub robot kuchennego wyposażonego w końcówkę (hak) do ciasta drożdżowego
- Ugniataj ciasto około 8-10 minut
- Po tym czasie przełóż ciasto do naczynia i zostaw do wyrośnięcia na 2 godziny (ciasto musi być przykryte ścierką)
- Po 2 godzinach (kiedy ciasto podwoiło swoją objętość) podziel je na 2 części
- Nagrzej piekarnik do 230 stopni
- Uformuj dwa spody do pizzy pozostawiając grubsze brzegi
- Ułóż na pizzy przygotowane wcześniej dodatki
- Piecz 15 minut w 230 stopniach z termoobiegiem
