przepis na pizze na orkiszowym spodzie

Przepis na bardzo puszysty spód do pizzy, pieczony na mące orkiszowej i drożdżach.

Ciasto super wyrasta, ma chrupiące brzegi, a w środku jest miękkie i ma piękne dziurki.

Do pizzy można użyć dowolnych dodatków, u mnie to zazwyczaj mozzarella, passata pomidorowa, świeża bazylia i czerwona cebula, jednak ciasto super się zachowuje nawet przy większej ilości dodatków.

Cały sekret dobrego ciasta na pizze to długie wyrabianie i ugniatanie. To dzięki temu gluten się “uruchamia” i nadaje tej charakterystycznej sprężystości.

Orkiszowa pizza z mozzarellą - przepis | greenmenu.pl

Spód do pizzy zawsze formuję na blacie oprószonym mąką i semoliną. To semolina właśnie (czyli kasza manna) jest sprawcą chrupiących brzegów niczym z profesjonalnej pizzerii.

Odkąd spróbowałam tego sposobu, nie wyobrażam sobie przygotowania pizzy bez użycia semoliny.

Orkiszowa pizza z mozzarellą - przepis | greenmenu.pl

Pizza na orkiszowym spodzie

greenmenu
Czas Przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Dodatkowy czas wyrastania 2 hours
Stopień trudności łatwe
Kuchnia obiady
Porcje 2

Urządzenia

  • piekarnik
  • opcjonalnie - mikser/robot kuchenny

Składniki
  

Spód do pizzy

  • 300 g mąki orkiszowej typ 500
  • 50 g semoliny czyli kaszy manny
  • 250 ml wody
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 5 g soli
  • 7 g suchych drożdży

Dodatki do pizzy

  • 250 g mozzarelli w kulce
  • 40 g parmezanu
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie
 

  • Wszystkie składniki na spód do pizzy wymieszaj w misce i zacznij ugniatać ciasto
  • Warto skorzystać z pomocy miksera lub robot kuchennego wyposażonego w końcówkę (hak) do ciasta drożdżowego
  • Ugniataj ciasto około 8-10 minut
  • Po tym czasie przełóż ciasto do naczynia i zostaw do wyrośnięcia na 2 godziny (ciasto musi być przykryte ścierką)
  • Po 2 godzinach (kiedy ciasto podwoiło swoją objętość) podziel je na 2 części
  • Nagrzej piekarnik do 230 stopni
  • Uformuj dwa spody do pizzy pozostawiając grubsze brzegi
  • Ułóż na pizzy przygotowane wcześniej dodatki
  • Piecz 15 minut w 230 stopniach z termoobiegiem
Orkiszowa pizza z mozzarellą - przepis | greenmenu.pl