przepis na zaplatane bagietki – warkocze orkiszowe
Przepis na te bagietki to idealny pomysł na weekendowe śniadanie. Ciasto zagniata się wieczorem, wstawia na całą noc do lodówki, a rano piecze się świeże i pachnące pieczywo.
Biorąc pod uwagę całość przygotowania można powiedzieć, że przepis zajmuje jakieś 10 godzin, ale sumując wszystkie czynności podzielone na kilka etapów jest to jedynie 2 razy po kilka minut + powolne wyrastanie w lodówce.
Taka fermentacja przez 10 godzin w chłodnym miejscu sprawi, że bagietki będą miękkie i puszyste.

Przepis na zaplatane bagietki
Proste bagietki, idealne na weekendowe śniadanie - przygotowujesz ciasto wieczorem, wstawiasz do lodówki, a rano możesz piec pachnące domowe pieczywo!
Equipment
- piekarnik
- mikser lub robot kuchenny (opcjonalnie)
Ingredients
- 340 g mąki orkiszowej typ 750 około 2 szklanki
- 70 g mąki żytniej pełnoziarnistej około 6-7 łyżek
- 280 ml ciepłej wody
- 7 g suchych drożdży
- 1 jajko
- 30 ml oliwy około 3-4 łyżki
- 1 łyżeczka soli
Instructions
- W dużej misce umieść wszystkie sypkie składniki oraz jajko
- Dolewaj stopniowo wodę i ugniataj ciasto około 5 minut
- Pod koniec ugniatania dodaj oliwę i zagniataj kolejne 3 minuty
- Zagniecione ciasto włóż do miski, przykryj ścierką i odstaw do lodówki na noc (lub 10 godzin)
- W dniu pieczenia wyjmij ciasto z lodówki
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni
- Na obsypany mąką blat wyłóż ciasto i podziel je na 6 części
- Ulep 6 ruloników, następnie zapleć z nich dwa warkocze
- Ułóż zaplecione warkocze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Czekając na nagrzanie piekarnika, odstaw przygotowane bagietki do wyrośnięcia na około 15 minut
- Piecz w 200 stopniach przez około 20 minut
