przepis na zaplatane bagietki – warkocze orkiszowe

Przepis na te bagietki to idealny pomysł na weekendowe śniadanie. Ciasto zagniata się wieczorem, wstawia na całą noc do lodówki, a rano piecze się świeże i pachnące pieczywo.

Biorąc pod uwagę całość przygotowania można powiedzieć, że przepis zajmuje jakieś 10 godzin, ale sumując wszystkie czynności podzielone na kilka etapów jest to jedynie 2 razy po kilka minut + powolne wyrastanie w lodówce.

Taka fermentacja przez 10 godzin w chłodnym miejscu sprawi, że bagietki będą miękkie i puszyste.

Przepis na domowe bagietki orkiszowe | greenmenu.pl

Przepis na zaplatane bagietki

greenmenu
Proste bagietki, idealne na weekendowe śniadanie - przygotowujesz ciasto wieczorem, wstawiasz do lodówki, a rano możesz piec pachnące domowe pieczywo!
Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
DODATKOWE WYRASTANIE W LODÓWCE 10 hours
Course łatwe
Cuisine śniadania i kolacje
Servings 2 bagietki

Equipment

  • piekarnik
  • mikser lub robot kuchenny (opcjonalnie)

Ingredients
  

  • 340 g mąki orkiszowej typ 750 około 2 szklanki
  • 70 g mąki żytniej pełnoziarnistej około 6-7 łyżek
  • 280 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 30 ml oliwy około 3-4 łyżki
  • 1 łyżeczka soli

Instructions
 

  • W dużej misce umieść wszystkie sypkie składniki oraz jajko
  • Dolewaj stopniowo wodę i ugniataj ciasto około 5 minut
  • Pod koniec ugniatania dodaj oliwę i zagniataj kolejne 3 minuty
  • Zagniecione ciasto włóż do miski, przykryj ścierką i odstaw do lodówki na noc (lub 10 godzin)
  • W dniu pieczenia wyjmij ciasto z lodówki
  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni
  • Na obsypany mąką blat wyłóż ciasto i podziel je na 6 części
  • Ulep 6 ruloników, następnie zapleć z nich dwa warkocze
  • Ułóż zaplecione warkocze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • Czekając na nagrzanie piekarnika, odstaw przygotowane bagietki do wyrośnięcia na około 15 minut
  • Piecz w 200 stopniach przez około 20 minut
Przepis na domowe bagietki orkiszowe | greenmenu.pl