orkiszowa foccacia – wegański przepis

Foccacia to rodzaj włoskiego pieczywa, określana mianem “flat bread”.

Stylem i teksturą przypomina ciasto na pizzę, jednak jest od niego grubsza i bardziej puszysta. Piecze się ją z dodatkiem świeżych warzyw i oliwek. Moje ulubione połączenie to różyczki brokuła, małe pomidorki i czerwona cebula. Czasem posypuję foccacię parmezanem, dodaję do niej odrobinę suszonych pomidorów, a czasem to, co akurat mam w lodówce.

Foccacia ma charakterystyczne wgłębienia, które należy zrobić podczas formowania ciasta. Pozwolą one na utrzymanie oliwy w jednym miejscu, co doskonale jest pokazane na zdjęciu poniżej. Bo w odróżnieniu od pizzy, foccacię przed pieczeniem oblewa się dużym chlustem oliwy z oliwek.

Domowa orkiszowa foccacia - przepis | greenmenu.pl
Domowa orkiszowa foccacia - przepis | greenmenu.pl
Domowa orkiszowa foccacia - przepis | greenmenu.pl

Orkiszowa foccacia

greenmenu
Czas Przygotowania 10 mins
Czas gotowania 15 mins
Dodatkowe wyrastanie nocne 10 hrs
Stopień trudności bardzo łatwe
Kuchnia bez laktozy, wegańskie
Porcje 2

Urządzenia

  • piekarnik
  • opcjonalnie - robot kuchenny lub mikser

Składniki
  

Ciasto

  • 300 g mąki orkiszowej typ 500
  • 50 g semoliny (kaszy manny)
  • 250 ml wody
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 5 g soli łyżeczka = 5 g
  • 7 g drożdży suchych

Przykładowe dodatki

  • 0.5 sztuki czerwonej cebuli
  • 4 różyczki brokuła
  • 6 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 4 sztuki oliwek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie
 

  • Połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto
  • Ugniataj je (najlepiej przy użyciu miksera lub robota kuchennego) przez około 8 - 10 minut
  • Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione i elastyczne, włóż je do miski i nakryj ścierką
  • Wstaw do lodówki na noc (minimum 10 godzin)
  • W dniu pieczenia wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części
  • Odstaw do ocieplenia na około 15 minut
  • Po tym czasie zrób z ciasta dwie kule i rozgnieć je delikatnie palcami, na kształt spodu do pizzy
  • Placek z ciasta powinien mieć około 2 cm grubości
  • Odstaw przygotowane ciasto na 15 minut
  • Zrób w cieście delikatne wgłębienia palcami
  • Wylej na ciasto oliwę (po 2 łyżki na każdą foccacię)
  • Ułóż dodatki i przygnieć je delikatnie palcami, ponownie robiąc wgłębienia w cieście
  • Piecz w 220 stopniach przez 15 minut
Domowa orkiszowa foccacia - przepis | greenmenu.pl