orkiszowa foccacia – wegański przepis
Foccacia to rodzaj włoskiego pieczywa, określana mianem “flat bread”.
Stylem i teksturą przypomina ciasto na pizzę, jednak jest od niego grubsza i bardziej puszysta. Piecze się ją z dodatkiem świeżych warzyw i oliwek. Moje ulubione połączenie to różyczki brokuła, małe pomidorki i czerwona cebula. Czasem posypuję foccacię parmezanem, dodaję do niej odrobinę suszonych pomidorów, a czasem to, co akurat mam w lodówce.
Foccacia ma charakterystyczne wgłębienia, które należy zrobić podczas formowania ciasta. Pozwolą one na utrzymanie oliwy w jednym miejscu, co doskonale jest pokazane na zdjęciu poniżej. Bo w odróżnieniu od pizzy, foccacię przed pieczeniem oblewa się dużym chlustem oliwy z oliwek.



Orkiszowa foccacia
Urządzenia
- piekarnik
- opcjonalnie - robot kuchenny lub mikser
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki orkiszowej typ 500
- 50 g semoliny (kaszy manny)
- 250 ml wody
- 30 ml oliwy z oliwek
- 5 g soli łyżeczka = 5 g
- 7 g drożdży suchych
Przykładowe dodatki
- 0.5 sztuki czerwonej cebuli
- 4 różyczki brokuła
- 6 sztuk pomidorków koktajlowych
- 4 sztuki oliwek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto
- Ugniataj je (najlepiej przy użyciu miksera lub robota kuchennego) przez około 8 - 10 minut
- Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione i elastyczne, włóż je do miski i nakryj ścierką
- Wstaw do lodówki na noc (minimum 10 godzin)
- W dniu pieczenia wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części
- Odstaw do ocieplenia na około 15 minut
- Po tym czasie zrób z ciasta dwie kule i rozgnieć je delikatnie palcami, na kształt spodu do pizzy
- Placek z ciasta powinien mieć około 2 cm grubości
- Odstaw przygotowane ciasto na 15 minut
- Zrób w cieście delikatne wgłębienia palcami
- Wylej na ciasto oliwę (po 2 łyżki na każdą foccacię)
- Ułóż dodatki i przygnieć je delikatnie palcami, ponownie robiąc wgłębienia w cieście
- Piecz w 220 stopniach przez 15 minut

