przepis na omlet pieczony ze szparagami

Warto wypróbować ten przepis, kiedy mamy dostęp do świeżych szparagów.

Często spotykam osoby, które jeszcze ich nie próbowały lub wręcz odwrotnie – próbowały, lecz przygotowane w niewłaściwy sposób im nie smakowały.

Ten przepis jest idealny na początek drogi ze szparagami, jest bardzo prosty i nie da się go zepsuć.

Szparagi pieczone w omlecie są chrupiące, zielone i bardzo smaczne, dlatego świetnie się sprawdzą u osób, które chcą “odczarować” to warzywo.

Omlet pieczony ze szparagami - przepis | greenmenu.pl

Omlet pieczony jest z dodatkiem jogurtu, co nadaje mu ogromnej delikatności i puszystości.

Przygotowanie tego dania to kilka minut roboty, a potem omlet “robi się sam” w piekarniku. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno, można go użyć również do kanapek, wrapów lub jako dodatek do obiadu.

Omlet pieczony ze szparagami - przepis | greenmenu.pl
Omlet pieczony ze szparagami - przepis | greenmenu.pl

Omlet pieczony ze szparagami

greenmenu
Czas Przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 14 minutes
Czas całkowity 20 minutes
Stopień trudności bardzo łatwe, szybkie
Kuchnia śniadania i kolacje
Porcje 2

Urządzenia

  • piekarnik
  • patelnia
  • naczynie żaroodporne (około 25x13 cm)

Składniki
  

  • 5 cm białej części pora
  • 1 pęczek szparagów około 8 sztuk
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub olej o neutralnym smaku, np. z pestek winogron
  • 4 sztuki jaja z wolnego wybiegu
  • 0,5 łyżeczki soli około 3g
  • 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka świeżego koperku

Przygotowanie
 

  • Nagrzej piekarnik do 170 stopni
  • Pokrój białą część pora i podsmaż na oleju kokosowym
  • Jajka roztrzep w misce, dodaj do nich sól i pieprz oraz świeży, posiekany koperek
  • Umyj szparagi i oderwij im zdrewniałe, twarde końcówki - zazwyczaj to około 2-3 cm
  • Dodaj posmażonego pora do miski z jajami, a na patelnię, na której smażył się por wrzuć szparagi
  • Szparagi zalej wodą i zagotuj wszystko na patelni
  • Gotuj szparagi przez 1 minutę
  • Przelej masę jajeczną do naczynia żaroodpornego (u mnie naczynie z Ikea - 25x13 cm)
  • Ułóż szparagi w naczyniu żaroodpornym z jajkami
  • Piecz 14 minut w 170 stopniach
Omlet pieczony ze szparagami - przepis | greenmenu.pl