przepis na omlet pieczony ze szparagami
Warto wypróbować ten przepis, kiedy mamy dostęp do świeżych szparagów.
Często spotykam osoby, które jeszcze ich nie próbowały lub wręcz odwrotnie – próbowały, lecz przygotowane w niewłaściwy sposób im nie smakowały.
Ten przepis jest idealny na początek drogi ze szparagami, jest bardzo prosty i nie da się go zepsuć.
Szparagi pieczone w omlecie są chrupiące, zielone i bardzo smaczne, dlatego świetnie się sprawdzą u osób, które chcą “odczarować” to warzywo.

Omlet pieczony jest z dodatkiem jogurtu, co nadaje mu ogromnej delikatności i puszystości.
Przygotowanie tego dania to kilka minut roboty, a potem omlet “robi się sam” w piekarniku. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno, można go użyć również do kanapek, wrapów lub jako dodatek do obiadu.


Omlet pieczony ze szparagami
Urządzenia
- piekarnik
- patelnia
- naczynie żaroodporne (około 25x13 cm)
Składniki
- 5 cm białej części pora
- 1 pęczek szparagów około 8 sztuk
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub olej o neutralnym smaku, np. z pestek winogron
- 4 sztuki jaja z wolnego wybiegu
- 0,5 łyżeczki soli około 3g
- 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka świeżego koperku
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 170 stopni
- Pokrój białą część pora i podsmaż na oleju kokosowym
- Jajka roztrzep w misce, dodaj do nich sól i pieprz oraz świeży, posiekany koperek
- Umyj szparagi i oderwij im zdrewniałe, twarde końcówki - zazwyczaj to około 2-3 cm
- Dodaj posmażonego pora do miski z jajami, a na patelnię, na której smażył się por wrzuć szparagi
- Szparagi zalej wodą i zagotuj wszystko na patelni
- Gotuj szparagi przez 1 minutę
- Przelej masę jajeczną do naczynia żaroodpornego (u mnie naczynie z Ikea - 25x13 cm)
- Ułóż szparagi w naczyniu żaroodpornym z jajkami
- Piecz 14 minut w 170 stopniach
