przepis na naleśniki z twarogiem, mango i kokosem
Naleśniki wcale nie muszą być nudne! Można je podać na wiele sposobów, a moim zdaniem jest ich nieskończona ilość.
Dzisiaj przedstawiam naleśniki w nieco egzotycznej odsłonie, z mango, kokosem i marakują. Są słodkie, pięknie wyglądają i pysznie smakują, a w przepisie nie ma ani grama cukru. Wszystko dzięki naturalnej słodyczy, która pochodzi z mango.


Naleśniki z twarożkiem o smaku mango i kokosem
Urządzenia
- patelnia
- blender (ręczny lub kielichowy)
Składniki
Ciasto na naleśniki
- 2 sztuki jaj z wolnego wybiegu
- 200 ml mleka roślinnego
- 4 łyżki mąki orkiszowej jasnej (typ 500) około 80 g
- 1 łyżka wiórków kokosowych około 10 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Nadzienie naleśników
- 300 g twarogu wiejskiego lub w kostce
- 1 sztuka mango około 250 g z pestką
- 2 garści borówek do podania
- 1 sztuka marakui opcjonalnie, do podania
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie
- Zblenduj dokładnie wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i odstaw je na kilka minut
- W międzyczasie rozgrzej patelnię
- Zmiksuj mango i twaróg (można zmiksować oddzielnie mango, a potem dodać je do twarogu)
- Na suchej patelni smaż naleśniki, po minucie z każdej stronie (z ciasta wyjdzie 6 naleśników)
- Przełóż naleśniki twarogiem wymieszanym z mango i zawiń, podawaj z borówkami, wiórkami kokosowymi i marakują
