przepis na wegańskie babeczki bananowe
Jeśli masz kilka bardzo dojrzałych bananów i nie wiesz co z nimi zrobić – wybór jest prosty. Albo chlebek bananowy albo bananowe babeczki.
Przepis na te muffiny jest bardzo prosty, wymaga jedynie wymieszanie ze sobą wszystkich składników. Dodatkowo jest wegański i wyjdzie również bez dodawania cukru lub syropu klonowego. Babeczki upieczone bez żadnego słodzika idealnie sprawdzą się jako deser dla dzieci!

Przepis na wegańskie muffiny bananowe
Urządzenia
- Blender
- piekarnik
Składniki
- 3 banany
- 125 ml mleka roślinnego
- 1/3 szklanki cukru, erytrolu lub syropu klonowego
- 1 1/4 szklanki mąki orkiszowej
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni
- Banany, oliwę, słodzik (cukier, erytrol lub syrop klonowy - w zależności od tego, czego używasz) i mleko zblenduj na gładką masę
- W dużej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki - mąkę, proszek do pieczenia i cynamon
- Wymieszaj ze sobą zblendowaną masę z resztą składników - mieszaj delikatnie, aby masa była puszysta
- Przełóż przygotowaną masę do 12 papilotek na muffiny (możesz użyć też silikonowej formy - wtedy użycie papierowych papilotek nie będzie konieczne)
- Piecz w 180 stopniach przez 25 minut, do "suchego patyczka"
- Babeczka ze zdjęcia jest udekorowana syropem daktylowym. Babeczki można również polać roztopioną gorzką czekoladą lub udekorować wedle uznania!
