przepis na wegańskie babeczki bananowe

Jeśli masz kilka bardzo dojrzałych bananów i nie wiesz co z nimi zrobić – wybór jest prosty. Albo chlebek bananowy albo bananowe babeczki.

Przepis na te muffiny jest bardzo prosty, wymaga jedynie wymieszanie ze sobą wszystkich składników. Dodatkowo jest wegański i wyjdzie również bez dodawania cukru lub syropu klonowego. Babeczki upieczone bez żadnego słodzika idealnie sprawdzą się jako deser dla dzieci!

Babeczki bananowe - wegański przepis | greenmenu.pl

Przepis na wegańskie muffiny bananowe

greenmenu
Czas Przygotowania 5 mins
Czas gotowania 25 mins
Stopień trudności bardzo łatwe, bardzo szybkie
Kuchnia bez laktozy, wegańskie
Porcje 12 sztuk

Urządzenia

  • Blender
  • piekarnik

Składniki
  

  • 3 banany
  • 125 ml mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki cukru, erytrolu lub syropu klonowego
  • 1 1/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie
 

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni
  • Banany, oliwę, słodzik (cukier, erytrol lub syrop klonowy - w zależności od tego, czego używasz) i mleko zblenduj na gładką masę
  • W dużej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki - mąkę, proszek do pieczenia i cynamon
  • Wymieszaj ze sobą zblendowaną masę z resztą składników - mieszaj delikatnie, aby masa była puszysta
  • Przełóż przygotowaną masę do 12 papilotek na muffiny (możesz użyć też silikonowej formy - wtedy użycie papierowych papilotek nie będzie konieczne)
  • Piecz w 180 stopniach przez 25 minut, do "suchego patyczka"
  • Babeczka ze zdjęcia jest udekorowana syropem daktylowym. Babeczki można również polać roztopioną gorzką czekoladą lub udekorować wedle uznania!
Babeczki bananowe - wegański przepis | greenmenu.pl