przepis na szybki makaron ze szpinakiem i parmezanem
Makaron to jest coś, co mogłabym jeść codziennie. Bardzo lubię tę dowolność w kuchni, bo makaron można przygotować chyba naprawdę ze wszystkim. Idealnie nadaje się do zapiekanek, do sosów, warzyw, na słono i na słodko.
Oprócz tego, jest to idealna opcja na czyszczenie lodówki, a także na obiad dla zabieganych. Większość moich przepisów tego typu wymaga tyle czasu w kuchni, ile gotuje się makaron. Schemat wygląda za każdym razem tak samo, wstawiam wodę, a w międzyczasie przygotowuję dodatki. Po 15 minutach mam gotowy posiłek.


Makaron z parmezanem i szpinakiem
Urządzenia
- patelnia
- garnek
Składniki
- 150 g suchego makaronu
- 2 łyżki masła klarowanego
- 0.5 sztuki cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 200 g szpinaku mrożonego około 4 "kostki"
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 25 g parmezanu
- 6 sztuk pomidorków koktajlowych
Przygotowanie
- Zagotuj wodę na makaron i ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- W międzyczasie - na patelni rozgrzej masło klarowane
- Cebulę pokrój w kostkę
- Smaż cebulę przez 2-3 minuty, następnie dodaj posiekany ząbek czosnku i smaż na małym ogniu około minutę
- Do cebuli dodaj szpinak (nie trzeba go wcześniej rozmrażać)
- Po około 10 minutach na patelni szpinak powinien być rozmrożony, dodaj wtedy sól, pieprz i jogurt i duś wszystko przez około 2-3 minuty
- Na patelnię dodaj ugotowany wcześniej makron, wszystko dokładnie wymieszaj
- Podawaj z pokrojonymi pomidorkami i parmezanem
