przepis na szybki makaron ze szpinakiem i parmezanem

Makaron to jest coś, co mogłabym jeść codziennie. Bardzo lubię tę dowolność w kuchni, bo makaron można przygotować chyba naprawdę ze wszystkim. Idealnie nadaje się do zapiekanek, do sosów, warzyw, na słono i na słodko.

Oprócz tego, jest to idealna opcja na czyszczenie lodówki, a także na obiad dla zabieganych. Większość moich przepisów tego typu wymaga tyle czasu w kuchni, ile gotuje się makaron. Schemat wygląda za każdym razem tak samo, wstawiam wodę, a w międzyczasie przygotowuję dodatki. Po 15 minutach mam gotowy posiłek.

Makaron ze szpinakiem i parmezanem | greenmenu.pl
Makaron ze szpinakiem i parmezanem | greenmenu.pl

Makaron z parmezanem i szpinakiem

greenmenu
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 20 mins
Stopień trudności bardzo łatwe, szybkie
Kuchnia obiady
Porcje 2

Urządzenia

  • patelnia
  • garnek

Składniki
  

  • 150 g suchego makaronu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 0.5 sztuki cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g szpinaku mrożonego około 4 "kostki"
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 25 g parmezanu
  • 6 sztuk pomidorków koktajlowych

Przygotowanie
 

  • Zagotuj wodę na makaron i ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • W międzyczasie - na patelni rozgrzej masło klarowane
  • Cebulę pokrój w kostkę
  • Smaż cebulę przez 2-3 minuty, następnie dodaj posiekany ząbek czosnku i smaż na małym ogniu około minutę
  • Do cebuli dodaj szpinak (nie trzeba go wcześniej rozmrażać)
  • Po około 10 minutach na patelni szpinak powinien być rozmrożony, dodaj wtedy sól, pieprz i jogurt i duś wszystko przez około 2-3 minuty
  • Na patelnię dodaj ugotowany wcześniej makron, wszystko dokładnie wymieszaj
  • Podawaj z pokrojonymi pomidorkami i parmezanem
Makaron ze szpinakiem i parmezanem | greenmenu.pl