przepis na makaron z dynią i tofu
Nie od dziś dynia jest symbolem jesieni, dlatego w mojej kuchni, jak co roku, otwiera ona sezon na pyszne rozgrzewające dania.
Na pierwszy ogień proponuję makaron z dynią i tofu, pyszny i aromatyczny, z dodatkiem wędzonej papryki oraz płatków drożdżowych.
Z pozostałej części dyni, ponieważ do przepisu wykorzystuje się jedynie jej połowę, polecam przygotować pyszny lunchbox z fetą, suszonymi pomidorami i dynią właśnie! Lunchbox można bardzo łatwo zweganizować, zamieniając fetę na ciecierzycę lub tofu.


Makaron z dynią i tofu
Prosty przepis na jesienny makaron z dynią w roli głównej
Urządzenia
- piekarnik
- patelnia
Składniki
- 1/2 dyni makaronowej
- 200g wegańskiego makaronu (bez jajka) najlepiej świeżego tagliolini
- 200 g tofu
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka soli i odrobina pieprzu do smaku
- 1 łyżka płatków drożdżowych i pestek dyni opcjonalnie do podania
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni
- Dynię umyj, przekrój na pól i usuń pestki
- Skrop połówki dyni odrobiną oliwy lub oleju i piecz przez 45 minut
- Z upieczonej dyni wyjmij miąższ, do tego przepisu potrzebna jest połowa przygotowanej dyni
- Zagotuj wodę na makaron (jeśli używasz świeżego makaronu, ugotuje się on w około 5 minut)
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz tofu
- Na patelnię dodać przyprawy oraz wydrążony miąższ z dyni
- Smażyć wszystko przez kilka minut, w międzyczasie gotując makaron
- Dodać ugotowany makaron (razem z kilkoma łyżkami wody)
- Wymieszać wszystko dokładnie, wyłożyć na talerze
- Posypać płatkami drożdżowymi i pestkami dyni
Notatki
Z pozostałej części dyni warto przygotować sałatkę z fetą - idealną do lunchboxa!