przepis na makaron z dynią i tofu

Nie od dziś dynia jest symbolem jesieni, dlatego w mojej kuchni, jak co roku, otwiera ona sezon na pyszne rozgrzewające dania.

Na pierwszy ogień proponuję makaron z dynią i tofu, pyszny i aromatyczny, z dodatkiem wędzonej papryki oraz płatków drożdżowych.

Z pozostałej części dyni, ponieważ do przepisu wykorzystuje się jedynie jej połowę, polecam przygotować pyszny lunchbox z fetą, suszonymi pomidorami i dynią właśnie! Lunchbox można bardzo łatwo zweganizować, zamieniając fetę na ciecierzycę lub tofu.

Przepis na wegański makaron z dynią i tofu | greenmenu.pl
Przepis na wegański makaron z dynią i tofu | greenmenu.pl

Makaron z dynią i tofu

greenmenu
Prosty przepis na jesienny makaron z dynią w roli głównej
Czas Przygotowania 15 mins
CZAS PIECZENIA DYNI 45 mins
Stopień trudności bardzo łatwe, szybkie
Kuchnia bez laktozy, obiady, wegańskie
Porcje 2

Urządzenia

  • piekarnik
  • patelnia

Składniki
  

  • 1/2 dyni makaronowej
  • 200g wegańskiego makaronu (bez jajka) najlepiej świeżego tagliolini
  • 200 g tofu
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka soli i odrobina pieprzu do smaku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych i pestek dyni opcjonalnie do podania

Przygotowanie
 

  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni
  • Dynię umyj, przekrój na pól i usuń pestki
  • Skrop połówki dyni odrobiną oliwy lub oleju i piecz przez 45 minut
  • Z upieczonej dyni wyjmij miąższ, do tego przepisu potrzebna jest połowa przygotowanej dyni
  • Zagotuj wodę na makaron (jeśli używasz świeżego makaronu, ugotuje się on w około 5 minut)
  • Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz tofu
  • Na patelnię dodać przyprawy oraz wydrążony miąższ z dyni
  • Smażyć wszystko przez kilka minut, w międzyczasie gotując makaron
  • Dodać ugotowany makaron (razem z kilkoma łyżkami wody)
  • Wymieszać wszystko dokładnie, wyłożyć na talerze
  • Posypać płatkami drożdżowymi i pestkami dyni

Notatki

Z pozostałej części dyni warto przygotować sałatkę z fetą - idealną do lunchboxa!