przepis na “chiński” makaron ryżowy z tofu

Jest to jeden z moich najulubieńszych przepisów. Przygotowuję go zawsze, kiedy nie mam czasu lub mam ochotę na jakiś “comfort food”.

Ten makaron smakuje mi wszędzie i o każdej porze, dlatego zawsze przygotowuję go więcej.

Z tego przepisu wychodzą 4 porcje, jednak ja często nie mogę się powstrzymać i wyjadam go (po zjedzeniu 1 porcji) prosto z patelni.

Chiński makaron ryżowy z tofu i warzywami | greenemenu.pl

Do tego przepisu pasuje każdy rodzaj makaronu ryżowego, ten bardzo cienki i bardzo gruby.

Oprócz tego, można użyć dowolnego tofu – najważniejsze żeby to było tofu twarde (nie silken tofu, które rozpada się od dotyku). Do makaronu można dodać też trochę orzeszków, a mieszanka warzyw nie musi być “chińska”. Brokuł, kalafior z marchewką i zielona fasolka też dadzą radę. Właśnie to kocham w makaronach – tę ogromną dowolność.

Chiński makaron ryżowy z tofu i warzywami | greenemenu.pl

Makaron ryżowy po chińsku

greenmenu
Czas Przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Czas całkowity 20 minutes
Stopień trudności bardzo łatwe, szybkie
Kuchnia bez glutenu, obiady
Porcje 4

Urządzenia

  • wok lub duża patelnia
  • garnek

Składniki
  

  • 180 g suchego makaronu ryżowego 1 opakowanie
  • 1 czerwona cebula
  • 250 g tofu naturalnego lub wędzonego 1 opakowanie
  • 200 g mrożonych warzyw chińskich (mieszanka) nie trzeba ich wcześniej rozmrażać
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku do podania

Sos do makaronu

  • 75 g passaty pomidorowej około 3 - 4 łyżki
  • 3 łyżki sosu sojowego (bezglutenowego)
  • 2 łyżki sosu ostrygowego (bezglutenowego) można zastąpić sosem "bez rybnym" w wersji wegańskiej
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 0.5 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka srirachy (opcjonalnie, dla osób lubiących pikantne jedzenie)

Przygotowanie
 

  • Zagotuj wodę, zdejmij ją z ognia i wrzuć do niej makaron ryżowy i odstaw na kilka minut
  • Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego
  • Cebulę i tofu pokrój w kostkę, dodaj na patelnię
  • Smaż często mieszając na średnim ogniu (około 3-4 minuty)
  • Dodaj mrożone warzywa i smaż kolejne 4 minuty
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki na sos do makaronu
  • Dodaj na patelnię odcedzony z wody makaron ryżowy oraz wymieszany sos
  • Mieszaj wszystko bardzo dokładnie i smaż na dużym ogniu przez kolejne 2 minuty
  • Podawaj ze świeżym szczypiorkiem
Chiński makaron ryżowy z tofu i warzywami | greenemenu.pl