przepis na “chiński” makaron ryżowy z tofu
Jest to jeden z moich najulubieńszych przepisów. Przygotowuję go zawsze, kiedy nie mam czasu lub mam ochotę na jakiś “comfort food”.
Ten makaron smakuje mi wszędzie i o każdej porze, dlatego zawsze przygotowuję go więcej.
Z tego przepisu wychodzą 4 porcje, jednak ja często nie mogę się powstrzymać i wyjadam go (po zjedzeniu 1 porcji) prosto z patelni.

Do tego przepisu pasuje każdy rodzaj makaronu ryżowego, ten bardzo cienki i bardzo gruby.
Oprócz tego, można użyć dowolnego tofu – najważniejsze żeby to było tofu twarde (nie silken tofu, które rozpada się od dotyku). Do makaronu można dodać też trochę orzeszków, a mieszanka warzyw nie musi być “chińska”. Brokuł, kalafior z marchewką i zielona fasolka też dadzą radę. Właśnie to kocham w makaronach – tę ogromną dowolność.

Makaron ryżowy po chińsku
Urządzenia
- wok lub duża patelnia
- garnek
Składniki
- 180 g suchego makaronu ryżowego 1 opakowanie
- 1 czerwona cebula
- 250 g tofu naturalnego lub wędzonego 1 opakowanie
- 200 g mrożonych warzyw chińskich (mieszanka) nie trzeba ich wcześniej rozmrażać
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku do podania
Sos do makaronu
- 75 g passaty pomidorowej około 3 - 4 łyżki
- 3 łyżki sosu sojowego (bezglutenowego)
- 2 łyżki sosu ostrygowego (bezglutenowego) można zastąpić sosem "bez rybnym" w wersji wegańskiej
- 1 łyżka syropu klonowego
- 0.5 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka srirachy (opcjonalnie, dla osób lubiących pikantne jedzenie)
Przygotowanie
- Zagotuj wodę, zdejmij ją z ognia i wrzuć do niej makaron ryżowy i odstaw na kilka minut
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego
- Cebulę i tofu pokrój w kostkę, dodaj na patelnię
- Smaż często mieszając na średnim ogniu (około 3-4 minuty)
- Dodaj mrożone warzywa i smaż kolejne 4 minuty
- W misce wymieszaj wszystkie składniki na sos do makaronu
- Dodaj na patelnię odcedzony z wody makaron ryżowy oraz wymieszany sos
- Mieszaj wszystko bardzo dokładnie i smaż na dużym ogniu przez kolejne 2 minuty
- Podawaj ze świeżym szczypiorkiem
