przepis na makaron w sosie z suszonych pomidorów i mleczka kokosowego
Gdyby ktoś spytał mnie co wolę, ziemniaki czy makaron, naprawdę nie potrafiłabym odpowiedzieć. Makaron jest na tyle uniwersalny i szybki w przygotowaniu, że chyba wybór padłby na niego (ale nie mówię tego głośno!) :)
Makaron to idealny pomysł na szybki posiłek, kiedy brak chęci na gotowanie lub po prostu czasu. Ten przepis jest o tyle fajny, że robi się dosłownie w kilka minut – zwłaszcza jeśli wybierzemy do niego świeży makaron, którego czas gotowania to około 5-7 minut.
Ja ten przepis powtarzam bardzo często i mam nadzieję, że Wam też tak posmakuje i na stałe zagości w Waszych kuchniach. Smacznego!


Makaron w sosie z suszonych pomidorów
Urządzenia
- Blender
Składniki
- 200 g suchego makaronu
- 100 g suszonych pomidorów
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 25 g słonecznika 1 garść
- 1/4 limonki
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki srirachy opcjonalnie
- 1 ząbek czosnku
- 20 g płatków drożdżowych do podania
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- W międzyczasie zblenduj mleczko kokosowe z suszonymi pomidorami i słonecznikiem - dokładnie!
- Na łyżce oliwy podsmaż posiekaną cebulkę, a kiedy się zeszkli, dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Sos, czyli zblendowane pomidory z mleczkiem, dopraw suszoną cebulą, sosem sojowym, srirachą, sokiem z limonki i syropem klonowym.
- Kiedy makaron będzie ugotowany, dodaj go do smażącej się cebuli i dodaj do nich sos.
- Podgrzewaj wszystko na patelni przez kilka minut, aż makaron połączy się z sosem.
- Podawaj z płatkami drożdżowymi i posiekanym szczypiorkiem.