przepis na makaron w sosie z suszonych pomidorów i mleczka kokosowego

Gdyby ktoś spytał mnie co wolę, ziemniaki czy makaron, naprawdę nie potrafiłabym odpowiedzieć. Makaron jest na tyle uniwersalny i szybki w przygotowaniu, że chyba wybór padłby na niego (ale nie mówię tego głośno!) :)

Makaron to idealny pomysł na szybki posiłek, kiedy brak chęci na gotowanie lub po prostu czasu. Ten przepis jest o tyle fajny, że robi się dosłownie w kilka minut – zwłaszcza jeśli wybierzemy do niego świeży makaron, którego czas gotowania to około 5-7 minut.

Ja ten przepis powtarzam bardzo często i mam nadzieję, że Wam też tak posmakuje i na stałe zagości w Waszych kuchniach. Smacznego!

Makaron w sosie z suszonych pomidorów - przepis | greenmenu.pl
Makaron w sosie z suszonych pomidorów - przepis | greenmenu.pl

Makaron w sosie z suszonych pomidorów

greenmenu
Czas Przygotowania 5 mins
Czas gotowania 20 mins
Stopień trudności bardzo łatwe, szybkie
Kuchnia bez laktozy, obiady, wegańskie
Porcje 2

Urządzenia

  • Blender

Składniki
  

  • 200 g suchego makaronu
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 25 g słonecznika 1 garść
  • 1/4 limonki
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki srirachy opcjonalnie
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g płatków drożdżowych do podania
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie
 

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  • W międzyczasie zblenduj mleczko kokosowe z suszonymi pomidorami i słonecznikiem - dokładnie!
  • Na łyżce oliwy podsmaż posiekaną cebulkę, a kiedy się zeszkli, dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Sos, czyli zblendowane pomidory z mleczkiem, dopraw suszoną cebulą, sosem sojowym, srirachą, sokiem z limonki i syropem klonowym.
  • Kiedy makaron będzie ugotowany, dodaj go do smażącej się cebuli i dodaj do nich sos.
  • Podgrzewaj wszystko na patelni przez kilka minut, aż makaron połączy się z sosem.
  • Podawaj z płatkami drożdżowymi i posiekanym szczypiorkiem.