lunchbox z mozzarellą i makaronem

lunchbox z mozzarellą i makaronem

Pomysł na bardzo prosty i szybki w przygotowaniu lunchbox, idealny do przygotowania kiedy nie ma nic w lodówce. Ja zawsze staram się mieć zapas makaronu lub kaszy, a do tego jakiś ser lub tofu w lodówce. Dodając do tego świeżych warzyw i odrobinę oliwy możemy stworzyć zdrowy posiłek, który dostarczy nam zarówno białka, tłuszczu i węglowodanów.

CO ZNAJDUJE SIĘ W TYM LUNCHBOX’ie?

  • makaron kukurydziany

  • szpinak

  • ser mozzarella

  • pomidor

  • ogórek

  • czarne oliwki

  • czerwona cebula

  • suszone pomidory

  • pestki dyni

  • suszona bazylia i oregano

POMYSŁ NA LUNCHBOX Z MOZZARELLĄ I MAKARONEM

Potrzebne składniki:

  • 50 g suchego makaronu kukurydzianego
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 5 oliwek
  • garść szpinaku
  • 2-3 suszone pomidory z oleju
  • 1/3 zielonego ogórka
  • 1/2 pomidora
  • kilka plastrów czerwonej cebuli
  • łyżka pestek dyni
  • świeża natka pietruszki
  • suszona bazylia i oregano
  • 2-3 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Przygotowanie, jak to w przypadku sałatek bywa, jest banalnie proste. Wystarczy ugotować makaron, następnie pokroić wszystkie składniki, dodać do nich zioła i odrobinę oleju. Gotowe 🙂

Pomysł na lunchbox z mozzarellą | greenmenu.pl

Oprócz głównego posiłku, którym w tym wypadku jest sałatka, zawsze zabieram ze sobą garść orzechów, jakieś owoce i daktyle lub kostkę ciemnej, gorzkiej czekolady. Natomiast jeśli mój lunch jest na słodko, dla równowagi wybieram warzywa i kilka plastrów sera pleśniowego lub hummus.

Do tej sałatki wybrałam pomarańczę i garść orzechów włoskich w towarzystwie daktyli.

Smacznego!