lunchbox z komosą ryżową i halloumi
lunchbox z komosą ryżową i halloumi
Dzisiaj proponuję szybką sałatkę z komosą ryżową, której przygotowanie zajmuje tyle co ugotowanie nasion quinoa. Świetnie smakuje na zimno lub w temperaturze pokojowej, zarówno w dniu przygotowania jak i po nocy spędzonej w lodówce.
Quinoa dostarcza białka roślinnego, oprócz jest również bogatym źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z KOMOSĄ RYŻOWĄ I HALLOUMI
Potrzebne składniki:
- 50 g suchej komosy ryżowej (ja użyłam dwukolorowej)
- 150 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
- garść pestek słonecznika
- 1/3 czerwonej papryki
- 100 g halloumi (czyli zazwyczaj pół opakowania)
Na sos:
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka tahini
- opcjonalnie: sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Komosę ryżową płuczemy pod bieżącą wodą, w garnku zagotowujemy 200ml wody. Kiedy woda się gotuje wsypujemy komosę i gotujemy około 10 minut pod przykryciem.
Kiedy mam mało czasu, nie czekam aż woda się zagotuje. Zazwyczaj wrzucam wszystko (czyli wodę i komosę) “na raz” i nie widzę różnicy w smaku.
Po 10 minutach dodajemy do garnka fasolkę i gotujemy kolejne 3 – 4 minuty. Jeśli używamy mrożonej fasolki, będzie gotowa po dosłownie kilku minutach.
Ugotowaną fasolkę i komosę przekładamy do miski, dodajemy do niej również pokrojoną paprykę i pestki słonecznika. Halloumi kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na suchej patelni, następnie dodajemy do pozostałych składników.
W kubku mieszamy wszystkie składniki na sos, czyli wodę, tahini i sos sojowy.
Sos dodajemy do miski i dokładnie wszystko mieszamy. Gotowe :) Porcja wychodzi naprawdę spora, ale to nic – sałatka smakuje dobrze zaraz po przygotowaniu, ale równie smaczna jest na drugi dzień.

KOMOSA RYŻOWA – WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Komosa ryżowa należy do grupy tak zwanych zbóż alternatywnych. Jest źródłem białka (14 g białka w 100 g produktu), a także błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oprócz tego Quinna jest również źródłem wielu witamin, np. A, E i z grupy B oraz wapnia, magnezu i żelaza. Zawiera też dużo flawonoidów i ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Można powiedzieć, że jest naturalnym przeciwutleniaczem.
Komosa ryżowa należy do produktów bezglutenowych, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie u osób z celiakią. Jej smak określany jest jako lekko orzechowy, a jej ziarna są niewielkie. Można ją przygotować zarówno na słono i słodko.
Quinoa staje się coraz bardziej popularna i coraz częściej można ją spotkać na sklepowych półkach. Nie należy się jej bać, ponieważ jest naprawdę wysoko odżywcza, a do tego smaczna i banalnie prosta w przygotowaniu.
Druga część mojego lunchboxa to garść orzechów, maliny i kilka śliwek.
Smacznego!
