przepis na kokosowe wegańskie “rafaello”

Kasza jaglana jest naprawdę wdzięczna i można z niej przygotować wiele pysznych dań, w mojej diecie głównie deserów! Przepłukana przed gotowaniem nie jest gorzka, chociaż przyznam się szczerze, że dla mnie nigdy taka nie była.

Gotuję ją zazwyczaj w proporcji 1:2,5 (1 szklanka kaszy i 2,5 szklanki płynu) pod przykryciem, na bardzo małym ogniu. Nigdy nie spuszczam jej z oka, bo jeśli to zrobię, mogę być pewna, że wykipi i przypali moją kuchenkę. Nie wiem jak to się dzieje, ale za każdym razem kończy się to właśnie w ten sposób! Po 15 minutach gotowania daję jej odpocząć kolejne 15 minut, a najczęściej zostawiam ją tak do wystygnięcia.

Przepis na te kulki jest prosty, bazuje na kaszy jaglanej i uważam, że jest idealny dla jej “nie miłośników” . Smakiem dominującym w tym przepisie jest oczywiście kokos, a kasza jest niewyczuwalna. Nadaje za to fajną, zwartą konsystencję i dostarcza mnóstwo dobroci do organizmu. Zawiera między innymi witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminę E, składniki mineralne: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo, a także jest bogata w antyoksydanty. Do tego jest łatwo dostępna i bezglutenowa.

Wegańskie kokosowe rafaello - przepis | greenmenu.pl
Wegańskie kokosowe rafaello - przepis | greenmenu.pl

Kokosowe wegańskie "rafaello"

greenmenu
Kokosowe kulki na bazie kaszy jaglanej
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
stygnięcie kaszy + odstawienie kulek do lodówki 4 godziny
Łączny czas 4 godziny 30 minuty
Rodzaj łatwe
Kuchnia bez glutenu, bez laktozy, wegańskie
Porcje 30 kulek

Sprzęt

  • blender (ręczny lub kielichowy)

Składniki
  

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1/3 szklanki suchej kaszy
  • 1 łyżka oleju kokosowego czubata łyżka - około 20 g
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki musu kokosowego około 80 g
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 100 g gęstego mleczka kokosowego około 4 duże łyżki

Instrukcje
 

  • Ugotuj kaszę jaglaną (w wodzie). Ja gotuję ją zazwyczaj w proporcjach 1 (kasza) : 2,5 (woda lub mleko roślinne). Kaszę płuczę przed gotowaniem, następnie zalewam zimną wodą, gotuję na małym ogniu przez 15 minut, następnie odstawiam pod przykryciem na kolejne 10-15 minut, aby wchłonęła pozostałą wodę i stała się miękka.
  • Kasza do kulek powinna być przestudzona. Można ją ugotować dzień wcześniej
  • Kaszę, syrop klonowy i 80-90 g wiórków kokosowych (pozostałe 10 g zostawić do obtoczenia) zblenduj na gładką masę
  • Olej i mus kokosowy delikatnie rozpuść - nie ich zbyt długo
  • Doda mus i olej do masy, wymieszaj dokładnie i zblenduj ponownie, jeśli jest taka potrzeba (masa powinna być gładka, bez grudek)
  • Z masy lep kulki (wychodzi ich około 30). Możesz zwilżyć dłonie, jeśli masa jest zbyt klejąca
  • Każdą kulkę obtocz w wiórkach kokosowych (można ten krok pominąć, jest to jedynie efekt wizualny :))
  • Odstaw do lodówki na 3-4 godziny, żeby masa delikatnie stwardniała

Uwagi

Kulki można bez problemu mrozić!