przepis na wigilijną kapustę z grzybami
Tradycyjna kapusta z grzybami, która pojawia sie na każdym wigilijnym stole. Przepis na nią jest bardzo prosty, szybki i wegański.
Kwaśna kapusta przełamana jest słodkimi rodzynkami i syropem klonowym, a dzięki wykorzystaniu wody z namoczonych grzybów, jest też niezwykle aromatyczna.
Raz przygotowaną można użyć do kilku różnych przepisów – na przykład do zawijanych drożdżowych pasztecików do barszczu lub do domowych łazanków z kapustą. Polecam wtedy przygotować ten przepis z podwójnej porcji.


Kapusta wigilijna z grzybami
Składniki
- 60 g suszonych grzybów
- 2 małe cebule
- 800 g kapusty kiszonej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 garść rodzynek
- 4 liście laurowe
- 8 sztuk ziela angielskiego
- 5 łyżek soku z kapusty
- 1/2 szklanki wody z namoczonych grzybów
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu w wersji niewegańskiej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie
- Namocz grzyby przynajmniej 12 godzin przed gotowaniem kapusty
- Podsmaż na oleju rzepakowym cebulę pokrojoną w kostkę - zrób to w garnku, w którym będzie gotowana kapusta
- Odsącz namoczone grzyby, posiekaj je drobno i dodaj na patelnię razem z liściem i zielem angielskim
- Smaż wszystko przez 3 minuty energicznie mieszając
- Dodaj posiekaną kapustę kiszoną
- Zalej wszystko sokiem z kapusty, wodą z namoczonych grzybów (wodę z grzybów można przecedzić, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń)
- Dodaj garść rodzynek i duś przez 30 minut
- Pod koniec gotowania dodaj przyprawy - syrop klonowy, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, pieprz i sól
- Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj kolejne 3 minuty
Notatki
Przepis na tę kapustę można również wykorzystać do przygotowania pasztecików do barszczu, jako farsz na pierogi, do domowych łazanek z kapsutą czy krokietów.