przepis na wigilijną kapustę z grzybami

Tradycyjna kapusta z grzybami, która pojawia sie na każdym wigilijnym stole. Przepis na nią jest bardzo prosty, szybki i wegański.

Kwaśna kapusta przełamana jest słodkimi rodzynkami i syropem klonowym, a dzięki wykorzystaniu wody z namoczonych grzybów, jest też niezwykle aromatyczna.

Raz przygotowaną można użyć do kilku różnych przepisów – na przykład do zawijanych drożdżowych pasztecików do barszczu lub do domowych łazanków z kapustą. Polecam wtedy przygotować ten przepis z podwójnej porcji.

Wigilijna kapusta - przepis na bigos wigilijny | greenmenu.pl
Wigilijna kapusta - przepis na bigos wigilijny | greenmenu.pl

Kapusta wigilijna z grzybami

greenmenu
Czas Przygotowania 45 mins
Czas gotowania 30 mins
MOCZENIE GRZYBÓW 12 hrs
Stopień trudności bardzo łatwe, szybkie
Kuchnia bez glutenu, bez laktozy, obiady, wegańskie
Porcje 6

Składniki
  

  • 60 g suszonych grzybów
  • 2 małe cebule
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 garść rodzynek
  • 4 liście laurowe
  • 8 sztuk ziela angielskiego
  • 5 łyżek soku z kapusty
  • 1/2 szklanki wody z namoczonych grzybów
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu w wersji niewegańskiej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie
 

  • Namocz grzyby przynajmniej 12 godzin przed gotowaniem kapusty
  • Podsmaż na oleju rzepakowym cebulę pokrojoną w kostkę - zrób to w garnku, w którym będzie gotowana kapusta
  • Odsącz namoczone grzyby, posiekaj je drobno i dodaj na patelnię razem z liściem i zielem angielskim
  • Smaż wszystko przez 3 minuty energicznie mieszając
  • Dodaj posiekaną kapustę kiszoną
  • Zalej wszystko sokiem z kapusty, wodą z namoczonych grzybów (wodę z grzybów można przecedzić, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń)
  • Dodaj garść rodzynek i duś przez 30 minut
  • Pod koniec gotowania dodaj przyprawy - syrop klonowy, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, pieprz i sól
  • Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj kolejne 3 minuty

Notatki

Przepis na tę kapustę można również wykorzystać do przygotowania pasztecików do barszczu, jako farsz na pierogi, do domowych łazanek z kapsutą czy krokietów.