przepis na kanapki z marynowanym

tempehem “overnight”

Miałam kilka podejść do tempehu, pierwsze miało miejsce jakieś 3 lata temu, kiedy przygotowywałam szaszłyki na grilla. Kompletnie mi wtedy nie smakowało i do dziś zastanawiam się czemu. Nie wiem, czy kwestią była zła marynata, czy po prostu do tekstury i smaku tempehu musiałam się przyzwyczaić.

W tym momencie nie wyobrażam sobie życia bez tofu (które również produkowane jest z soi), ale staram się, aby moja dieta była różnorodna. Dlatego też często sięgam również po tempeh. Dzisiejszy przepis pokazuje, jak można fajnie i szybko taki produkt przygotować. Wszystkie produkty z soi są zazwyczaj neutralne, dlatego bardzo łatwo stworzyć z nich wiele różnych dań, każde o innym smaku.

Przepis na kanapki z marynowanym tempehem | greenmenu.pl

Kanapki podałam z hummusem, świeżymi warzywami, szczypiorkiem i tahini.

Jeśli nie macie czasu, aby zamarynować tempeh na całą noc, można skrócić czas do 30 minut (zamarynować i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej).

Przepis na kanapki z marynowanym tempehem | greenmenu.pl

Kanapki z marynowanym tempehem

greenmenu
Czas Przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 6 minutes
Marynowanie nocne 10 hours
Stopień trudności bardzo łatwe
Kuchnia bez laktozy, śniadania i kolacje, wegańskie
Porcje 2

Urządzenia

  • patelnia

Składniki
  

Do marynowanego tempehu

  • 200 g tempehu jedno opakowanie
  • 70 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 0.5 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu lub chilli (dla osób, które lubią ostre potrawy)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego do smażenia

Dodatki do kanapki

  • 2 sztuki ciabaty
  • 4 łyżki hummusu
  • 1 sztuka pomidora
  • 4 liście sałaty
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie
 

  • Tempeh pokrój w plastry - wychodzi ich około 10
  • Wszystkie składniki na marynatę (passata, sos sojowy, musztarda, syrop klonowy i przyprawy, czyli wszystko oprócz oleju) wymieszaj w pojemniku, w którym będzie marynował się tempeh
  • Wrzuć do pojemnika pokrojony w plastry tempeh i dokładnie wymieszaj go z marynatą
  • Odstaw do lodówki na noc lub cały dzień
  • Po kilku godzinach wyjmij tempeh z lodówki i smaż go na łyżce oleju, z dwóch stron na złoty kolor (około 3-4 minuty z jednej strony)
  • Złóż kanapkę - ciabaty posmaruj hummusem, ułóż na nich po liściu sałaty, na to tempeh i pomidor pokrojony w plastry. Całość polej tahiną i posyp posiekanym szczypiorkiem

Notatki

Możesz użyć gotowego "sklepowego" hummusu z dobrym składem, jeśli jednak chcesz go zrobić samodzielnie, spróbuj mojego hummusu z tahiną.
Przepis na kanapki z marynowanym tempehem | greenmenu.pl