przepis na kanapki z marynowanym
tempehem “overnight”
Miałam kilka podejść do tempehu, pierwsze miało miejsce jakieś 3 lata temu, kiedy przygotowywałam szaszłyki na grilla. Kompletnie mi wtedy nie smakowało i do dziś zastanawiam się czemu. Nie wiem, czy kwestią była zła marynata, czy po prostu do tekstury i smaku tempehu musiałam się przyzwyczaić.
W tym momencie nie wyobrażam sobie życia bez tofu (które również produkowane jest z soi), ale staram się, aby moja dieta była różnorodna. Dlatego też często sięgam również po tempeh. Dzisiejszy przepis pokazuje, jak można fajnie i szybko taki produkt przygotować. Wszystkie produkty z soi są zazwyczaj neutralne, dlatego bardzo łatwo stworzyć z nich wiele różnych dań, każde o innym smaku.

Kanapki podałam z hummusem, świeżymi warzywami, szczypiorkiem i tahini.
Jeśli nie macie czasu, aby zamarynować tempeh na całą noc, można skrócić czas do 30 minut (zamarynować i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej).

Kanapki z marynowanym tempehem
Urządzenia
- patelnia
Składniki
Do marynowanego tempehu
- 200 g tempehu jedno opakowanie
- 70 g passaty pomidorowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 0.5 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu lub chilli (dla osób, które lubią ostre potrawy)
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego do smażenia
Dodatki do kanapki
- 2 sztuki ciabaty
- 4 łyżki hummusu
- 1 sztuka pomidora
- 4 liście sałaty
- 2 łyżki tahini
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
- Tempeh pokrój w plastry - wychodzi ich około 10
- Wszystkie składniki na marynatę (passata, sos sojowy, musztarda, syrop klonowy i przyprawy, czyli wszystko oprócz oleju) wymieszaj w pojemniku, w którym będzie marynował się tempeh
- Wrzuć do pojemnika pokrojony w plastry tempeh i dokładnie wymieszaj go z marynatą
- Odstaw do lodówki na noc lub cały dzień
- Po kilku godzinach wyjmij tempeh z lodówki i smaż go na łyżce oleju, z dwóch stron na złoty kolor (około 3-4 minuty z jednej strony)
- Złóż kanapkę - ciabaty posmaruj hummusem, ułóż na nich po liściu sałaty, na to tempeh i pomidor pokrojony w plastry. Całość polej tahiną i posyp posiekanym szczypiorkiem
Notatki
