przepis na hummus z tahini

Hummus to  chyba wszystkim dobrze znana i popularna pasta. Jej podstawą jest ugotowana i przetarta lub zblendowana na gładką masę ciecierzyca.

W podstawowej wersji hummus ma intensywny sezamowy smak. To wszystko za sprawą tahini – pasty z prażonych i długo mielonych ziaren sezamu, ponieważ jest ona nieodłącznym elementem klasycznego hummusu.

Przepis na klasyczny hummus | greenmenu.pl

Hummus idealnie sprawdzi się jako pasta kanapkowa, smarowidło do wrapów, a także jako dip jedzony w połączeniu ze świeżymi warzywami. Ja najbardziej lubię go z marchewką, ogórkiem, rzodkiewką i papryką.

Jego smak można tak naprawdę dowolnie zmieniać, dodając masło orzechowe zamiast tahini, suszone pomidory, pieczony czosnek czy paprykę.

Dodatkowo można również bawić się konsystencją hummusu, zmieniając w przepisie ilość wody i oliwy z oliwek.

Przepis na klasyczny hummus | greenmenu.pl

Hummus klasyczny

greenmenu
Czas Przygotowania 5 minutes
Czas całkowity 5 minutes
Stopień trudności bardzo łatwe, bardzo szybkie
Kuchnia bez glutenu, bez laktozy, śniadania i kolacje, wegańskie
Porcje 4

Urządzenia

  • blender (najlepiej kielichowy)

Składniki
  

  • 230 g ugotowanej ciecierzycy to 1 opakowanie "gotowej" ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka soku z cytryny około 5 g
  • 1 łyżeczka soli około 5 g
  • 2 łyżki tahini 2 duże czubate łyżki - około 60 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + opcjonalnie do podania
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie
 

  • Ciecierzycę dokładnie przepłucz (jeśli używasz ciecierzycy z puszki, zostaw aquafabę do innych przepisów)
  • W misce blendera umieść wszystkie składniki
  • Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji (zajmie to kilka minut)
Przepis na klasyczny hummus | greenmenu.pl