przepis na hummus z tahini
Hummus to chyba wszystkim dobrze znana i popularna pasta. Jej podstawą jest ugotowana i przetarta lub zblendowana na gładką masę ciecierzyca.
W podstawowej wersji hummus ma intensywny sezamowy smak. To wszystko za sprawą tahini – pasty z prażonych i długo mielonych ziaren sezamu, ponieważ jest ona nieodłącznym elementem klasycznego hummusu.

Hummus idealnie sprawdzi się jako pasta kanapkowa, smarowidło do wrapów, a także jako dip jedzony w połączeniu ze świeżymi warzywami. Ja najbardziej lubię go z marchewką, ogórkiem, rzodkiewką i papryką.
Jego smak można tak naprawdę dowolnie zmieniać, dodając masło orzechowe zamiast tahini, suszone pomidory, pieczony czosnek czy paprykę.
Dodatkowo można również bawić się konsystencją hummusu, zmieniając w przepisie ilość wody i oliwy z oliwek.

Hummus klasyczny
Urządzenia
- blender (najlepiej kielichowy)
Składniki
- 230 g ugotowanej ciecierzycy to 1 opakowanie "gotowej" ciecierzycy z puszki
- 1 łyżka soku z cytryny około 5 g
- 1 łyżeczka soli około 5 g
- 2 łyżki tahini 2 duże czubate łyżki - około 60 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek + opcjonalnie do podania
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie
- Ciecierzycę dokładnie przepłucz (jeśli używasz ciecierzycy z puszki, zostaw aquafabę do innych przepisów)
- W misce blendera umieść wszystkie składniki
- Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji (zajmie to kilka minut)
