przepis na hummus z dodatkiem puree z dyni
Bazą do tego przepisu jest tradycyjny hummus, jednak z dodatkiem puree z dyni i wędzonej papryki tworzy on zupełnie nowy smak.
Dzięki dyni hummus jest bardziej kremowy i delikatny, a do tego ma piękny pomarańczowy kolor.
Poniżej znajdziecie przepis na puree, które jest niezbędne do wykonania tego hummusu. Możecie użyć jakiejkolwiek dyni, jednak hokkaido jest o tyle fajna, że można jeść ją ze skórką. Dzięki temu przygotowanie puree jest szybkie i nie wymaga obierania.
1 szklanka puree to około połowa niedużej dyni hokkadio. Z reszty puree możecie przygotować pyszne wegańskie babeczki z orzechami i czekoladą.


Przepis na dyniowy hummus
Prosty hummus z dodatkiem puree z dyni
Urządzenia
- Blender
Składniki
- 1 szklanka puree z dyni około 1/2 dyni hokkaido
- 1 puszka ciecierzycy puszka o wadze 400 g
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli płaska, nieduża łyżeczka
- 1 łyżka srirachy opcjonalnie - nadaje pikantności
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
- Puree przygotuj wcześniej (dynię hokkadio pokrój na mniejsze częśći i upiecz w 180 stopniach przez 35 minut)
- Wszystkie składniki umieść w misce blendera i zblenduj na gładką masę
- Przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do 4 dni
Notatki
Tutaj znajdziesz przepis na puree z dyni.
