przepis na hummus z dodatkiem puree z dyni

Bazą do tego przepisu jest tradycyjny hummus, jednak z dodatkiem puree z dyni i wędzonej papryki tworzy on zupełnie nowy smak.

Dzięki dyni hummus jest bardziej kremowy i delikatny, a do tego ma piękny pomarańczowy kolor.

Poniżej znajdziecie przepis na puree, które jest niezbędne do wykonania tego hummusu. Możecie użyć jakiejkolwiek dyni, jednak hokkaido jest o tyle fajna, że można jeść ją ze skórką. Dzięki temu przygotowanie puree jest szybkie i nie wymaga obierania.

1 szklanka puree to około połowa niedużej dyni hokkadio. Z reszty puree możecie przygotować pyszne wegańskie babeczki z orzechami i czekoladą.

Przepis podstawowy na puree z dyni | greenmenu.pl
Hummus dyniowy - wegański przepis | greenmenu.pl

Przepis na dyniowy hummus

greenmenu
Prosty hummus z dodatkiem puree z dyni
Czas Przygotowania 5 mins
Przygotowanie puree z dyni 35 mins
Stopień trudności bardzo łatwe, bardzo szybkie
Kuchnia bez glutenu, bez laktozy, wegańskie
Porcje 8

Urządzenia

  • Blender

Składniki
  

  • 1 szklanka puree z dyni około 1/2 dyni hokkaido
  • 1 puszka ciecierzycy puszka o wadze 400 g
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli płaska, nieduża łyżeczka
  • 1 łyżka srirachy opcjonalnie - nadaje pikantności
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie
 

  • Puree przygotuj wcześniej (dynię hokkadio pokrój na mniejsze częśći i upiecz w 180 stopniach przez 35 minut)
  • Wszystkie składniki umieść w misce blendera i zblenduj na gładką masę
  • Przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do 4 dni

Notatki

Tutaj znajdziesz przepis na puree z dyni.
Hummus dyniowy - wegański przepis | greenmenu.pl