przepis na ziołowe frytki z młodych ziemniaków
Chyba jest na świecie tylko garstka ludzi, którzy nie lubią ziemniaków i frytek. Nie chcę tu generalizować, ale ja naprawdę nie znam ani jednej takiej osoby.
Frytki zostały wepchnięte do szuflady z niezdrowymi przekąskami, prawdopodobnie przez dania typu “fast food”, gdzie są one serwowane jako dodatek do niemalże każdej potrawy. Jednak frytki frytkom nie równe i o ile smażone na głębokim, przepalonym tłuszczu są bardzo nie zdrowe, o tyle domowe, pieczone w piekarniku są naprawdę fajną opcją obiadową.
Ziemniak również stał się produktem “zakazanym” na diecie, a wiele osób swoje odchudzanie zaczyna od wyeliminowania ze swojej diety pieczywa i ziemniaków właśnie. Tymczasem chudnie się od deficytu kalorycznego, a nie od wyrzucenia z jadłospisu kilku różnych produktów, a ziemniaki nie dość, że są nisko kaloryczne (około 70kcal/100g) to dodatkowo dają uczucie sytości na długo, dzięki czemu zanika chęć podjadania między posiłkami.


Ziołowe frytki z młodych ziemniaków
Urządzenia
- piekarnik
Składniki
- 5 sztuk młodych ziemniaków około 450 g
- 2 łyżki oleju z pestek winogron około 15 g
- 0.5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 225 stopni
- Przygotuj blaszkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne
- Umyj ziemniaki (nie musisz obierać ich ze skórki)
- Pokrój ziemniaki (frytki powinny być dosyć cienkie)
- Wrzuć do miski dokładnie osuszone ziemniaki, użyj ręcznika papierowego do odsączenia wody
- Dodaj do ziemniaków olej i przyprawy, dokładnie wymieszaj
- Ułóż ziemniaki na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym tak, aby się nie dotykały
- Piecz 15 minut w 225 stopniach, po tym czasie wymieszaj frytki (przewróć na drugą stronę)
- Piecz kolejne 20 minut, aż frytki będą rumiane