przepis na ziołowe frytki z młodych ziemniaków

Chyba jest na świecie tylko garstka ludzi, którzy nie lubią ziemniaków i frytek. Nie chcę tu generalizować, ale ja naprawdę nie znam ani jednej takiej osoby.

Frytki zostały wepchnięte do szuflady z niezdrowymi przekąskami, prawdopodobnie przez dania typu “fast food”, gdzie są one serwowane jako dodatek do niemalże każdej potrawy. Jednak frytki frytkom nie równe i o ile smażone na głębokim, przepalonym tłuszczu są bardzo nie zdrowe, o tyle domowe, pieczone w piekarniku są naprawdę fajną opcją obiadową.

Ziemniak również stał się produktem “zakazanym” na diecie, a wiele osób swoje odchudzanie zaczyna od wyeliminowania ze swojej diety pieczywa i ziemniaków właśnie. Tymczasem chudnie się od deficytu kalorycznego, a nie od wyrzucenia z jadłospisu kilku różnych produktów, a ziemniaki nie dość, że są nisko kaloryczne (około 70kcal/100g) to dodatkowo dają uczucie sytości na długo, dzięki czemu zanika chęć podjadania między posiłkami.

Ziołowe frytki pieczone z młodych ziemniaków | greenmenu.pl
Ziołowe frytki pieczone z młodych ziemniaków | greenmenu.pl

Ziołowe frytki z młodych ziemniaków

greenemnu
Prep Time 5 minutes
Cook Time 35 minutes
Total Time 40 minutes
Course bardzo łatwe, szybkie
Cuisine bez glutenu, bez laktozy, obiady, wegańskie
Servings 2

Equipment

  • piekarnik

Ingredients
  

  • 5 sztuk młodych ziemniaków około 450 g
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron około 15 g
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli

Instructions
 

  • Nagrzej piekarnik do 225 stopni
  • Przygotuj blaszkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne
  • Umyj ziemniaki (nie musisz obierać ich ze skórki)
  • Pokrój ziemniaki (frytki powinny być dosyć cienkie)
  • Wrzuć do miski dokładnie osuszone ziemniaki, użyj ręcznika papierowego do odsączenia wody
  • Dodaj do ziemniaków olej i przyprawy, dokładnie wymieszaj
  • Ułóż ziemniaki na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym tak, aby się nie dotykały
  • Piecz 15 minut w 225 stopniach, po tym czasie wymieszaj frytki (przewróć na drugą stronę)
  • Piecz kolejne 20 minut, aż frytki będą rumiane